Elden til TV 2: – Drapsdømt hevder han aldri trakk anken

Mannen som er dømt til 18 års forvaring i Monika-saken, og som tirsdag varslet at han ikke anker drapsdommen har ombestemt seg og ønsker en ny rettssak.

Donatas Lukosevicius

ANKER: Donatas Lukosevicius trakk først anken, men ønsker likevel ny rettssak.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Domfelte Donatas Lukosevicius har også byttet forsvarer, fra advokat Aasmund Sandland til advokat John Christian Elden.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

– Han har anket hevingskjennelsen. Advokat John Christian Elden har begjært seg oppnevnt som forsvarer. Vi har ikke fått oppgitt noen grunn til dette, så hevingskjennelsen skal vurderes av høyesterett, sier lagmann Rolf Strøm i Gulating lagmannsrett, til NRK.

– Jeg har ingen kommentar til saken, sier 34-åringens tidligere forsvarer Aasmund Sandland til BA.

Den uventede vendingen skjer etter at statsadvokat Benedicte Hordnes i en pressemelding tirsdag, opplyste at Lukosevicius hadde trukket anken i Monika-saken.

Nå vil han likevel anke dommen.

Elden: – Hevder han aldri trakk anken

Advokat John Christian Elden sier til TV 2 at Lukosevicius hevder at han aldri trakk anken, slik det ble opplyst at han gjorde på tirsdag.

– Jeg har fått en kopi av et brev han har sendt fra fengselet til lagmannsretten, der han ber om å få meg som ny forsvarer og der han gjør oppmerksom på at han aldri har trukket anken, sier Elden.

Han sier at det er høyesterett som må avgjøre om anken er trukket eller ikke.

Statsadvokat: – Skaper usikkerhet

Statsadvokat Benedicte Hordnes sier at de forholder seg til at ankesaken er trukket på lovlig måte.

– Vi forholder oss til at vi har fått en ankeerklæring hvor Lukosevicius har undertegnet på at han trekker anken, sier Hordnes til NRK.

Hun sier at hun aldri har opplevd noe lignende.

– Jeg er overrasket, og dette er svært kjedelig. Det skaper ny usikkerhet for Kristina (Sviglinskaja), sier statsadvokaten.

Bistandsadvokat: – Ekstrem belastning

Bistandsadvokat Stig Nilsen, som representerer Kristina Sviglinskaja, sier at de er svært overrasket over den nye vendingen i saken.

– Samtidig fryktet hun dette innerst inne, for det er et mønster at han ombestemmer seg og er svært uberegnelig, sier Nilsen.

– Vi foretar oss ingenting ennå, og avventer for å se hvilke utspill motparten kommer med, sier Nilsen.

Bistandsadvokaten sier at situasjonen er en stor belastning for Sviglinskaja.

– Dette er ekstrem merbelastning. Det blir nærmest en runde tre for henne. Først måtte hun håndtere henleggelsen, deretter kom rettssaken og dommen og nå dette. Det er ikke lett å forstå, sier Nilsen.

Monika Sviglinskaja sitter i en båt sammen med moren Kristina

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja sammen med sin mor Kristina. Åtte år gamle Monika ble funnet død i hjemmet på Sotra 14. november 2011.

Foto: Privat / NTB scanpix

Kan ta minst seks uker

Informasjonsrådgiver hos Høyesterett Svein Tore Andersen forteller at det kan ta tid før det blir klart om det blir en ny rettssak.

– Etter at Gulating har mottatt anken, skal motparten få mulighet til å lese den og komme med et tilsvar. Dette tar vanligvis tre uker, forklarer Andersen.

Når både anke og ankesvar er klare, sendes dette til Gulating lagmannsrett. Deretter videresender dokumentene til behandling i Høyesteretts ankeutvalg.

– Høyesteretts ankeutvalg bruker vanligvis mellom tre og fire uker på behandling av anken. Hva som skjer videre avhenger av den enkelte saken. Men svært få saker, bare 1 av 10, ender med rettssak i Høyesterett, sier Andersen.

Dømt til 18 års forvaring

25. juli dømte en enstemmig Nordhordland tingrett 34-åringen til 18 års forvaring med en minstetid på ti år. Han ble også dømt til å betale 250.000 kroner i oppreisning til Monikas mor.

Dommer Håkon Rastum fastslo at det er hevet over rimelig tvil at Lukosevicius drepte åtte år gamle Monika Sviglinskaja.