Hopp til innhold

Tidenes mest bevoktede rettssak i Bergen

Flere titalls bevæpnede politifolk vokter rettssaken mot syv narkotiltalte menn som skal være knyttet til et internasjonalt mafianettverk.

Flere titalls bevæpnede politifolk vokter rettssaken mot syv narkotiltalte menn som skal være knyttet til et internasjonalt mafianettverk.

Politiet tar ingen sjanser under rettssaken mot syv menn som er tiltalt for å ha fraktet flere kilo amfetamin og cirka 40.000 tabletter med Rivotrol til Bergen. Flertallet av mennene er tilknyttet et sørsvensk kriminelt miljø, som politiet mener igjen er knyttet til et svenskalbansk mafialignende nettverk.

Av logistiske årsaker er det satt av åtte uker til rettssaken i bygningen til Gulating lagmannsrett, selv om saken går for Bergen tingrett.

Maskinpistoler og metalldetektor

Gulating Lagmannsrett

BEVÆPNET: Polititenestemenn står bevæpnet med både pistol og maskinpistol utenfor Gulating lagmannsrett mandag.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

I moderne norsk rettshistorie har det kun vært tilsvarende sikkerhetsoppbud i Nokas-saken og 22. juli-rettssaken.

Rundt 30 arrestforvaltere og polititjenestemenn vokter i og rundt rettssalen.

Utenfor lagsmannsrettsbygningen patruljere politifolk bevæpnet med både pistol og maskinpistol, og det er satt opp metalldetektor utenfor rettssalen som alle som skal inn og ut må gjennom.

Gulating lagmannsrett

STRENG BEVOKTNING: – Det har vært rettssaker med høyt sikkerhetsnivå tidligere, men kanskje ikke så strengt og synlig som dette, sa visepolitimester i Hordaland, John Reidar Nilsen til BT.

Foto: Magnus Aamo Holte / NRK

Politiet har nedlagt forbud overfor pressen mot å ta bilder av sikkerhetsinnretningene utenfor salen.

– Bevæpning kan være aktuelt når politiet mener det er fare for at utenforstående kan ta seg inn i rettssalen, og det må utgjøre en sikkerhetsrisiko for de tiltalte eller andre aktører, sa visepolitimester John Reidar Nilsen til Bergens Tidende på generelt grunnlag før helgen.

– Strengt regime

Politiet ønsker ikke å uttale seg om sikkerhetsnivået i denne konkrete saken, annet enn at regimet er strengt.

– Vi har gjort flere sikkerhetsvurderinger i forkant av denne saken. Den praktiske gjennomføringen og et større oppbud av politifolk enn det som er normalt i en rettssak, sier visepolitimesteren til NRK.no.

Han vil ikke gå nærmere inn på de konkrete sikkerhetstiltakene eller hvor mange politifolk som er i aksjon disse ukene.

– Publikum vil merke mer synlig politi utenfor Gulating de neste ukene. De er bevæpnet. Dette er basert på en konkret vurdering, sier Nilsen.

Hva skjer med den vanlige politibemanningen når denne rettssaken pågår?

– Tiltakene vi har iverksatt i rettssalen vil ikke gå ut over den normale politiberedskapen. Vi har omdisponert en del folk som nå er satt inn i denne saken, sier Nilsen.

Vil ut av håndjernene

Gulating lagmannsrett

MÅTTE LEIE LAGMANNSRETTEN: Rundt 30 arrestforvaltere og polititjenestemenn vokter i og rundt rettssalen.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Allerede før hovedforhandlingene er kommet i gang, begynner de tiltales forsvarere med å klage på at deres klienter sitter i håndjern, som er festet på begge sider av et belte.

– Det er krenkende. Under Nokas-saken benyttet man seg av fotjern på de tiltalte, noe som retten fjernet etter noen uker. Nå er det håndjern, som er betydelig mer krenkende og forhåndsdømmende. Vi ber om at disse fjernes, sier forsvarer Øystein Storrvik, henvendt mot dommerbenken.

Håndjern til tross, gjensynsgleden mellom de syv mennene er stort. Da de kom inn i salen rett før klokken halv ti, klasket de nevene mot hverandre, og ønsket hverandre høylytt velkommen.

Stanset av væpnet politi

Saken begynte å rulle 31. oktober 2012, da bevæpnet politi stanset tre biler i Arnanipatunnelen utenfor Bergen.

Aksjonen var en del av den større Europol-opprullingen "Operasjon Provence", som førte til beslag av blant annet flere hundre kilo amfetamin. I den ene bilen fant politiet nær fem kilo amfetamin og 40.000 Rivotril-tabletter. Fire av de tiltalte mennene må også svare for en narkotikatransport til Bergen sommeren 2012.

(Saken fortsetter under bildet.)

Arnanipatunnelen

STANSET HER: Inne i Arnanipatunnelen på E 16 øst for Bergen, stilte politiet seg opp natt til 1. november 2012, og stoppet bilen med stoff.

Foto: Remi Bøe Presttun

Fire av de tiltalte mennene må i tillegg til beslaget 31. oktober også svare for en narkotikatransport til Bergen sommeren 2012.

Tre av de tiltalte mener de er uskyldige, mens fire erkjenner delvis straffskyld. Felles for dem alle er at de nekter for å tilhøre en organisert kriminelt gruppe, noe som omfattes av den såkalte mafiaparagrafen 60A.

– Vi mener innførslene av narkotika har et profesjonelt preg, sier statsadvokat Benedicte Hordnes til BT.

Aktoratet ønsker ikke å kommentere saken mandag morgen. Blir de dømt etter denne, risikerer de en betydelig høyere straff.

Knyttet til drap

Svensk politi ser den mislykkede narkotikatransporten til Bergen i 2012 opp mot drapet på småbarnsfaren Faton Balaj (31). Han ble funnet drept i et skogholt i Sør-Sverige i mars i fjor.

Svensk politi mener Balaj ble gjort til syndebukk for at gruppen ble tatt i Arnanipatunnelen , og var i april 2013 på besøk i Vik fengsel i Sogn og Fjordane for å avhøre flere av de tiltalte mennene om drapet på 31-åringen.

– Balaj vil bli omtalt i forbindelse med denne rettssaken, sier statsadvokat Benedicte Hordnes i sin innledning mandag.

De syv mennene som sitter tiltalt i Bergen tingrett er ikke mistenkt for å ha hatt befatning med drapet, i og med at flere av dem satt fengslet på tidspunktet for småbarnsfaren forsvant.