Hopp til innhold

Her tar de seg inn i det skjulte kunstgalleriet

Nabo tok bilde av det som trolig er noen av kunstnerne i Bergens største galleri for ulovlig kunst.

Ungdommer som tar seg inn i Munck-bygget

Dette bildet ble tatt ved den gamle Munck-fabrikken i Bergen i går. Utstyrt med spraybokser og kamera tok tre unge menn seg inn i det som er blitt et helt spesielt kunstbygg.

Foto: Privat

En gammel fabrikk i Møllendalsveien i Bergen gjemmer en aldri så liten skatt av et kunstgalleri. Bak stengte dører og gjenspikrede vinduer er det laget hundrevis av skjulte gateverk.

Munck-fabrikken i Bergen

SKAL RIVES: Den gamle Munck-fabrikken i Bergen på 7000 kvadratmeter er stengt ned og skal rives. Likevel tar folk seg inn her. Bildet er fra da NRK besøkte tomten i januar.

Foto: Lasse Wallace / NRK

Bygget skal etter planen rives senere i år og på tomten skal det bygges en ny kunsthøgskole. Når bygget jevnes med jorden forsvinner også kunstverkene laget av kunstnere de færreste vet hvem er.

Denne helgen ble Ragnhild Hatleli vitne til at det som trolig er noen av kunstnerne tok seg inn bygget. Hun er nærmeste nabo til bygget og ser ofte bevegelse på tomten.

Spraybokser og kamera

I går hun fikk hun tatt bilde av tre unge menn som tok seg inn i bygget med spraybokser og fotokamera. For å komme seg inn på tomten må en ta seg inn ulovlig via en jernbanelinje som går like ved.

– Det var tre unge menn som gikk helt målbevisst inn på tomten og inn dit åpningen alltid har vært. Men der møtte de på problemer, da stigen som man vanligvis bruker for å komme seg inn et knust vindu er fjernet, forteller Hatleli.

Uvedkommende i Munck-bygget

UVEDKOMMENDE? Ragnhild Hatleli ser ofte folk ta seg inn i bygget. Dette bildet ble tatt for litt siden, og viser hvordan man kom seg inn via en stige av paller opp til et knust vindu.

Foto: Privat

I stedet fant de tre en annen vei inn. Hatleli hadde orkesterplass til det hele fra vinduet sitt.

– De gikk bort til den doble døren du ser på bildet. Ved å bruke litt makt fikk de en liten åpning de tok seg inn. Etter det så jeg aldri at de kom ut igjen, sier Hatleli.

Skal bli ny kunsthøyskole

De doble dørene er inngangen til den gamle Munck-fabrikken ved Store Lungegårdsvann i Bergen. Den 7000 kvadratmeter store bygningen har vært stengt i lang tid i påvente av riving, og en ny kunst- og designhøyskole skal reises i stedet.

Og mens en venter på de nødvendige tillatelsene til en ny kunstskole har bygget blitt et moderne kunstgalleri.

I slutten av januar fikk NRK tillatelse til å ta oss inn i bygget. Da gikk vi inn sammen med Ragnhild Hatleli, og det som møtte oss ser du i denne reportasjen (saken fortsetter under):

I en falleferdig fabrikk i Bergen finnes hundrevis av skjulte gatekunstverk.

Skuelystne tok seg inn

Ragnhild Hatleli

NABO: Ragnhild Hatleli ser ofte aktivitet i det riveklare bygget.

Foto: Lasse Wallace / NRK

En mer spennende kunstutstilling enn det som er her inne, har jeg aldri sett før.

Ragnhild Hatleli

Etter NRKs besøk i Munck-galleriet hadde også Bergens Tidende en bildereportasje fra fabrikken. Etter medieoppmerksomheten merket Hatleli at interessen for den stengte tomten tok seg opp.

– Mange av dem som kom der i dagene etter kom nok fordi de var nysgjerrig. De var litt mer forsiktige i fremgangsmåten sin og det var blant annet en voksen mann i dress, så det var tydelig at de var der for å titte.

Hun har flere ganger tidligere sett og dokumentert folk som har klatret inn i bygget.

– Det kan man jo forstå. Dette er mye mer spennende enn å gå på kunstutstilling på kunstmuseene i Bergen, sier Hatleli.

Politiet lite begeistret

Hos politiet er de ikke veldig fornøyd med at folk tar seg inn på den stengte tomten. De har ikke blitt tipset om inntrengerne denne helgen.

– Får vi meldinger om det vil vi rykke ut. Det er kanskje ikke det vi prioriterer høyest alltid, men om vi har ledige enheter vil vi dra dit, sier operasjonsleder Kjersti Eidsnes.

Hun mener naboene bør ringe politiet når de ser folk som tar seg inn.

– Dette er skadeverk, selv om kanskje ikke alle ser slik på det. Vi må forholde oss til lover og regler, det er vårt utgangspunkt. Og det er nok en huseier her som ikke syns det er like kjekt.

Gatekunst i Bergen

FORSVINNER: I løpet av de neste månende skal bygget rives. Huseier Statsbygg har ingen planer om å ta vare på det som skjuler seg bak dørene.

Foto: Lasse Wallace / NRK

«En katedral av graffiti»

Nabo Ragnhild Hatleli sier hun har varslet både politiet og Statsbygg flere ganger denne vinteren. Hun syns det er viktig at også gatekunstnerne har en arena å utfolde seg på - og mener slike bygg er perfekt til det.

– Jeg synes dette er veldig moro. Får man graffitimalere til å slutte å grise på bybane, husvegger og trikker, men heller får lage noe der det likevel skal rives, er det bare bra, sier Hatleli, som legger til at hun er redd for at noen skal skade seg om de går inn i bygget.

Huseier Statsbygg har tidligere opplyst at de ikke tar vare på noe av veggpryden når den gamle fabrikken rives. Alt skal vekk, men de har lovet å dokumentere alt som finnes i bygget.

Da forsvinner det Hatleli kaller «en katedral av graffiti».

– Jeg må jo si at en mer spennende kunstutstilling enn det som er her inne, har jeg aldri sett før.

Gatekunst bak lukkede dører

KUNSTKATEDRAL: Hundrevis av små og store kunstverk preger veggene på innsiden av Munck-bygget.

Foto: Lasse Wallace / NRK