NRK Meny
Normal

Stor hvalflokk ved Mongstad

- De var ikke mer enn ti-femten meter fra fergen, sier kapteinen på MF «Etne».

Hval i Fensfjorden

UVANLIG MANGE: Ifølge fergekapteinen, som også har tatt dette bildet, er det svært uvanlig å se så store hvalflokker i området.

Foto: Thore Mangersnes

Mellom 30 og 50 hvaler inntok tirsdag ettermiddag Fensfjorden i Nordhordland, til stor forlystelse for blant andre ansatte på Mongstad og fergepassasjerene på strekningen Leirvåg - Skipavik - Sløvåg.

- De kom i 13-tiden, og holdt seg i området i to-tre timer. Lenge lå de midt i kurslinjen vår, forteller kapteinen på fergen MF «Etne», Thore Mangersnes, til nrkhordaland.no.

- Sjelden med så store flokker

En rekke passasjerer stilte seg opp langs rekken på den åpne fergen for å få med seg det uvanlige synet.

- Vi ser jo hval en og annen gang i løpet av året, men det er svært sjelden vi ser så store flokker her. Det var et meget spesielt syn, og ikke minst veldig kjekt, sier Mangersnes.

- Var de så nær at det skapte problemer for fergen?

MF Etne

PRIMA UTSIKT: Passasjerene på MF 'Etne' hadde førsteklasses utsikt til hvalshowet (arkivfoto).

Foto: Harald Sætre

- Nei, de trekker unna når de hører propellen i vannet. Dessuten svømmer de fort, så det gikk veldig bra. Men store deler av tiden lå de og vakte i vannflaten. Et flott syn, sier kapteinen.

Trolig grindhval

Ifølge avisen Nordhordland er det trolig snakk om grindhval, som tilhører delfinfamilien. Denne typen hval kan bli opp til seks meter lang og nærmere tre tonn tung. Favorittmaten er blekksprut. Hvaltypen er mest vanlig i tempererte havområder, og er spesielt tallrik i området rundt Island og Grønland.

Det er ikke uvanlig at hval av denne typen oppsøker land. Tidligere har nrk.no skrevet om grindhval i Tromsø , på Sunnmøre , på Jæren og til og med i storbyen London .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste video

Slik forbereder Bergen Filharmoniske Orkester seg på 30 timer Grieg live.
Programleder: Mariann Reikerås