Hopp til innhold

Cockpiten innkapslet i is

Politiet innstiller aksjonen ved Volavatnet til onsdag morgen. Det er ikke funnet spor som tyder på at mennene kom seg ut av flyet.

Volahytta ved Volavatnet

ULYKKESOMRÅDET: Det er i dette vannet at flyet styrtet mandag kveld. Etter at snøen som flyet krasjet i frøs til, ble flyskroget innkapslet i is. Derfor har det ikke lyktes redningsmannskapene å ta seg inn i cockpiten.

Foto: Voss utferdslag

Mikrofly savnet på Voss

STYRTET: Dette mikroflyet ble funnet i ettermiddag, etter at det trolig styrtet i Stora Volavatnet mandag.

Trolig styrtet mikroflyet over det islagte Volavatnet i går ettermiddag i 45 graders vinkel, før flyskroget boret seg ned i den våte snøen.

Natt til tirsdag sank temperaturen i ulykkesområdet, som er drøye 900 meter over havet. Dermed er cockpiten innkapslet i is.

Innkapslet i is

Bømoen

SAMLET: Medlemmene i Voss flyklubb og Hardanger mikroflyklubb samlet seg ved flystripen på Bømoen onsdag ettermiddag.

Foto: Leif Rune Løland

Tirsdag kveld gjorde Voss-lensmann Ivar Hellene det klart at politiet har gitt opp forsøkene om å ta seg til cockpiten, og innstiller aksjonen på Vossafjellet til i morgen, onsdag.

– Situasjonen er at flyet ligger i to meter snø, som igjen ligger på et islag på rundt 40 centimeter. Det har dannet seg en hinne med is og vann rundt flyet som gjør at utstyret våre mannskaper hadde med seg ikke var godt nok for å grave seg frem til cockpiten, sier Hellene til NRK.

Det er lite som tyder på at de savnede mennene på 33 og 48 år har kommet seg ut av flyet, etter at det styrtet.

– Vi kan ikke utelukke det, men det er ingen ting som tyder på det, sier lensmannen.

Sender store mannskaper

Bømoen

BIDRO: Frode Rønhovde i Hardanger mikroflyklubb og Jan Fredrik Fleischer Tønjum sier at de to klubbenes medlemmer vil ha Bømoen som samlingsområde i dagene fremover. Medlemmer i flyklubbene bisto i leteaksjonen tirsdag ettermiddag.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Onsdag morgen sender Røde Kors, brannvesenet og politiet store mannskaper til ulykkesstedet på snøskutere og firhjulinger opp til Volavatnet.

De vil ta med seg alt av nødvendig utstyr, som motorsag, øks, spett og vinsj for å forsøke å grave frem flyet.

– Forhåpentligvis har vi kommet oss ned til cockpiten for å undersøke den i løpet av formiddagen, sier Hellene.

I flymiljøet på Voss har det vært en tung dag. Medlemmer fra Hardanger mikroflyklubb og Voss flyklubb har i hele ettermiddag og kveld vært samlet ved flystripen på Bømoen.

– Vi vil bruke Bømoen som en samlingsplass for dem som trenger det i dagene fremover. Folk er samlet her nå for å reflektere sammen rundt det som har skjedd, sier Jan Fredrik Fleischer Tønjum, leder av Voss flyklubb.

Kort ettermiddagstur

Det var Frode Rønhovde i Hardanger mikroflyklubb som tirsdag oppdaget at mikroflyet var vekke, samtidig som det sto biler parkert ved flystripen. Han sier at det trolig har vært svært gode flyforhold i Vosse-traktene mandag.

– Hvis været var slik her som det var i Bergen, så var det fantastiske flyforhold, sier Rønhovde.

Han forteller at flytypen som klubbens medlemmer flyr, egner seg både til lange og korte flyturer.

– Man kan ta en dagstur rundt fjellene her på ettermiddagen, men vi har også medlemmer som har flydd på ferie nedover Europa, sier han.

Trolig skulle de savnede mennene bare fly seg en liten tur mandag ettermiddag. Siden flyturen ikke gikk innom trafikkerte områder, er det heller ingen krav til at piloten skal varsle om når og hvor ferden går.

Derfor gikk det nesten ett døgn før redningsetatene ble varslet om det som etter hvert viste seg å være en flystyrt.

Norges luftsportsforbund varslet i kveld at de i samarbeid med Luftfartstilsynet nedsetter en havarikommisjon, som reiser til Voss onsdag.

Volavatnet