Hopp til innhold

Slik fungerte ebola-beredskapen på Haukeland

Da alarmsentralen mottok melding om den mulig ebolasmittede mannen i Bergen ble det slått full alarm. Nå ligger pasienten i fullt isolat. Her er legenes foreløpige dom over egen beredskap.

Ebola-leger på Haukeland

INFORMERTE: Seksjonsoverlege Steinar Skrede (til v.) og avdelingsdirektør Lars Birger Nesje informerte media om beredskapssituasjonen rundt den innlagte pasienten som nå er lagt i ebola-isolat.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

I skrivende stund ligger en mannlig pasient i luftsmitteisolat på lukket avdeling på Haukeland universitetssykehus. Lørdag ble han hentet i spesialambulanse av helsepersonell iført fullt verneutstyr.

I månedsvis har Haukeland, og de øvrige offentlige etatene i Bergen, trent på å takle et mulig ebolautbrudd. Natt til søndag ble det slått ekte alarm.

Storalarm

Dette er første gang ebolaberedskapen på Haukeland blir testet i en autentisk situasjon.

En etnisk nordmann bosatt i Bergen, som har vært på jobbreise til Sierra Leone, følte seg uvel. Han kom tilbake til Norge 1. mars og visste at han hadde vært i et smittefarlig område. Han ringte selv alarmsentralen 113 lørdag.

LES OGSÅ: – Ebola-pasienten har det bedre i dag

Denne beredskapen ble iverksatt på Haukeland:

  • Ambulansepersonell iført heldekkende smitteverndresser rykket umiddelbart ut og hentet mannen. Ambulansen er spesialinnredet nettopp med tanke på å frakte ebolapasienter.
  • Etter ankomst til Haukeland ble pasienten plassert på en egen avdeling. På dette tidspunktet var avdelingen evakuert og tømt for andre pasienter og besøkende.
  • Laboratoriet for mikrobiologi hasteinnkalte personell som tok prøver av pasienten og sendte disse til analyse. De foreløpig prøvene, som var negative, ble offentliggjort søndag morgen.
  • Pasienten ligger nå i luftsmitteisolat uten tegn til smitte. Sykehuset opprettholder likevel beredskapen de neste 72 timene påvente av oppfølgingsprøver som nå er sendt til Stockholm og Folkehelseinstituttet i Oslo.
  • Alle sykehusansatte som er i kontakt med pasienten på isolatet må gå i vernedrakter.
  • Isolatet er et stort, lyst rom som er avsperret med forgang.

– Pasienten kommer til å være mye alene på isolatet, men dette er et nødvendig tiltak, sier seksjonsoverlege Steinar Skrede.

Søndag klokken 12.30 deltok han i et pressetreff på sykehuset der legene for første gang redegjorde for situasjonen.

LES OGSÅ: Negative ebola-prøver på Haukeland

Lav risiko for smitte

Haukeland sykehus understreker at ebola-beredskapen kommer til å bli opprettholdt i minst tre dager.

– Vi anser sjansene for små for at det kan være snakk om ekte smitte, men siden dette er første gang vi står overfor en slik situasjon ønsker vi å være helt sikre, sier Skrede.

– Kommer dere til å hente inn og overvåke flere personer?

– Vi følger opp denne ene pasienten. Vi har kun kapasitet til å ta imot én ved vår avdeling. Vi har ingen spesialavdeling, slik man har i Oslo. Smittevernetaten i Bergen kommune har ansvaret for annen oppfølging, sier Skrede til NRK.

Grundig evaluering

Ifølge sykehusledelsen er man opptatt av å ta lærdom av den pågående hendelsen, men også å sørge for sikkerheten til øvrige pasienter og ansatte på sykehuset.

– Vi kommer til å ha en grundig gjennomgang, men synes det er for tidlig å evaluere oss selv så tidlig. Etter hva jeg kan se har vi gjennomført nattens innleggelse helt i tråd med planene, sier avdelingsdirektør Lars Birger Nesje.