NRK Meny
Normal

Her tester de tunnelen for siste gang

20.000 biler skal hver dag passere i den nye Eikåstunnelen på E39. Denne uken «rykket» alle nødetatene ut til den viktigste siste testen.

Alle nødetatene gjennomførte stor øvelse i den nye Eikåstunnelen på E39 i Hordaland.

SE VIDEO: Slik så det ut da det ble gjennomført en omfattende brannøvelse i den helt nye tunnelen på E39.

Den nye Eikåstunnelen skal få ned køene i en av de største flaskehalsene på E39 nord i Bergen.

Men før tunnelen kan åpnes om fire uker, må sikkerheten i tunnelen godkjennes av nødetatene. Tirsdag denne uken gikk alarmen, der alle nødetatene og Statens vegvesen rykket ut til en «bilbrann» i tunnelen.

– Vi fyrte opp en konteiner inne i tunnelen, for å simulere en middels stor brann i en personbil, forteller Steinar Eide, prosjektleder for Eikåstunnelen i Statens vegvesen.

Blåser røyken én retning

Både brannvesen, politi, Helse Bergen og Statens vegvesen deltok i øvelsen.

En av de viktigste branntiltakene som ble sjekket var ventilasjonssystemet i tunnelen. Viftene i tunnelen skal blåse røyken fra en brann i en retning, slik at brannvesenet kommer seg frem til en brann uten å møte røyken.

Røyk fra Eikåstunnelen

BLÅSER RØYKEN UT: Hvis det skulle oppstå brann i Eikåstunnelen, blåser ventilasjonssystemet røyken nordøst, bort fra siden brannvesenet kommer til fra.

Foto: Statens vegvesen

– I Eikåstunnelen blåser vi røyken nordøst, siden brannvesenet kommer fra brannstasjonen fra andre siden. På den måten kommer de inn til brannen i en «ren» tunnel, forteller Eide.

Dermed vil røyk fra branner i den nye tunnelen alltid komme ut på samme siden.

Akkurat hvor viktig det er, fikk man se under den store brannen i Gudvangatunnelen i august i fjor. Der fungerte ikke ventilasjonen godt nok da en semitrailer tok fyr. Det gjorde at både utrykning og evakuering ikke gikk like raskt som det kunne gått.

Skryt fra brannvesenet

Brannvesenet var godt fornøyd med det de fikk se i den nyeste tunnelen på E39.

– Det er en moderne tunnel som er godt tilrettelagt for nødetatene. Vegvesenet og Bergen brannvesen har et meget godt samarbeid med tanke på sikkerhetsarbeidet i tunneler, sier Dag Ivar Fjeldberg i Bergen brannvesen.

Han sier tunnelen så godt som er godkjent for åpning.

Brannvesenet slukker brann i Eikåstunnelen

SLUKKET: Brannvesenet er godt fornøyd med brannsikkerheten i den moderne tunnelen. Her har de slukket «bilbrannen» under øvelsen tirsdag.

Foto: Statens vegvesen

– Det ble avdekket noen småting som blir rettet opp. Vegvesenet gir tilbakemelding om at dette vil bli ordnet i nærmeste fremtid.

– God trekk i tunnelen

– Det fungerte veldig godt. Det var god trekk i tunnelen, så god at det faktisk ble en liten kuling når man slo på ventilasjonssystemet for fullt, sier prosjektlederen.

I tillegg til brannøvelsen ble det gjennomført flere såkalte «tabletop-øvelser». Det går ut på nødetatene muntlig går gjennom flere tenkte scenarioer, og forklarer hvordan man vil evakuere, stenge og slukke.

Nå gjenstår de aller siste testene av lys og skilt, og en godkjent attest fra brannvesenet før tunnelen kan åpne.

– Jeg regner med alt går etter planen, og at vi holder tidsskjemaet, sier Eide.

I så fall vil samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kunne åpne tunnelen 16. oktober.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik