NRK Meny
Normal

Seks tusen tok avstand fra alkohol

- Løpet er blitt en rollemodell for idrettsarrangement over hele landet, sier Tore Arnegard i DNT.

Tore Arnegard

GODT FORNØYD: Prosjektleder Tore Arnegard i DNT roser Knarvikmila for sitt engasjement mot alkohol i idretten.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Over seks tusen deltakere stilte til start i de forskjellige løpene under tradisjonsrike Knarvikmila i helgen. Med det er trimarrangementet blitt det største mosjonsløpet i landet. I motsetning til i fjor var værgudene på arrangørens side, og store deler av arrangementet ble gjennomført i strålende sol.

Uriga Buta og Helge Kleppe

RASKEST: Urige Buta fra Haugesund var kjappest på selve Knarvikmila. Her med primus motor for arrangementet, Helge Kleppe.

Foto: Knarvikmila (Erlend Spurkeland)

Positive tilbakemeldinger

En av hovedsamarbeidspartnerne for Knarvikmila, er Det Norske Totalavholdsselskap (DNT). Organisasjonen står bak slagordet "Idrett uten alkohol", som i helgen var å se både på Knarvik Stadion og på hver enkelt av de seks tusen deltakernes startnumre.

- Knarvikmila har gjennom alle år vært et arrangement som ikke har hatt noen som helst tilknytning til alkohol eller alkoholbransjen, og det er vi veldig glade for. Løpet er blitt en rollemodell for idrettsarrangementer i hele landet, sier 1. nestleder Sissel-Anny Hjelmtveit og prosjektleder Tore Arnegard til nrkhordaland.no.

Sammen stod de på stand i Nordhordlandshallen hele helgen og opplyste interesserte om kampanjen.

- Folk har vært veldig interessert, og synes det er veldig positivt at vi jobber for å holde idretten rusfri, sier Hjelmtveit.

- Systematisk infiltrering av idretten

DNT har gått hardt ut i forkant av Knarvikmila, og blant annet vist en kampanjefilm 5100 ganger på Bergen Kino. Prosjektleder Tore Arnegard mener så hard skyts må til for at både arrangører, publikum og utøvere skal se problemstillingen i rett perspektiv.

Knarvikmila

SEKS TUSEN TIL START: Det ble ikke deltakerrekord, men likevel svært godt oppmøte for Knarvikmila, som denne gang fikk flott vær og tidvis strålende sol.

Foto: Knarvikmila (Erlend Spurkeland)

- Alkoholbransjen driver en systematisk infiltrering av idretten, med alkoholreklame og servering på idrettsarrangementene. Vi vil ikke ha noe av at denne bransjen skal ende opp med å styre idrettens økonomi, sier Arnegard til nrkhordaland.no.

Over 2000 idrettsutøvere har hittil skrevet under på et opprop om at idretten skal være alkoholfri sone, blant andre skiløperen Ole Einar Bjørndalen, som tidligere har gjestet Knarvikmila.

- Må ikke være totalavholds

Både Hjelmtveit og Arnegard understreker at kampanjen "Idrett uten alkohol" retter seg mot langt flere enn organisasjonens vel to tusen medlemmer og deres syn på alkohol.

- Dette er en sak som man kan støtte også selv om man ikke er totalavholdsmenneske, sier Arnegard.

Vinnerne av hovedløpet, som går over 10 kilometer, var OL-deltaker Kirsten Melkevik Otterbu fra BGF Fana (00.33:15) i kvinneklassen, og Urige Buta fra Haugesund IL (00.29:32) i herreklassen.

Purung bilvinner

Arrangøren delte tradisjonen tro også ut en bil til en vinner som ble trukket på startnummer. Trodde du fjorårsvinneren var ung, så tro om igjen. Den heldige eier av en flett ny Citroen ble nemlig 11 måneder gamle Anna Bakke fra Austrheim.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik