Hopp til innhold

Over 100 kronisk trøtte

Over 100 mennesker er kronisk trøtte etter giardia-epidemien i Bergen.

Giardia-epidemien i Bergen i 2004 får fortsatt alvorlige følger for folks helse.

20 menneske har allerede fått diagnosen kronisk utmattingssyndrom.

Forurenset drikkevann har gjort over 100 mennesker kronisk trøtte i Bergen.

Fra næringsdrivende til rullestol

- Så lenge jeg sitter i sofaen og ikke gjør noen ting så går det greit fra dag til dag. Men det er jo ikke det livet jeg har lyst til å leve, sier Siren Bakketun.

24-åringen hadde hadde akkurat startet egen fysioterapipraksis da hun ble syk av giardiaparasitten som forurenset drikkevannet i Bergen i 2004. Nå er hun arbeidsufør og idag har hun fått storesøster på besøk for å trille henne på tur i rullestol.

- I begynnelsen så trodde jeg at jeg måtte ta meg litt sammen og trene litt mer, men da ble det bare verre.

Oppdaget tilfeldig

Siren Bakketun er en av 20 personer som har fått kronisk utmattelsessyndrom etter at hun ble syk av drikkevannet i Bergen.

Nå viser en kartlegging Haukeland Universitetssykehus holder på å avslutte at over 100 mennesker som ble syke av drikkevannet er kronisk trøtte. Det forteller ansvarlig for undersøkelsen seksjonsoverlege Nina Langeland.

Seksjonsoverlege Nina Langeland.
Foto: Ronald Hole / NRK

- Mange hadde fremdeles mageplager. Og så oppdaget vi nesten ved en tilfeldighet at veldig mange av dem var kronisk trøtte, forteller Langeland.

Forsker på løsninger

10 000 nordmenn har fått den til nå uforklarlige sykdommen kronisk utmattelsessyndrom som ofte omtales som ME. Nå skal de som er blitt syke i Bergen bli en viktig brikke i et internasjonalt forskningsprosjekt som kanskje kan gi oss svaret på hvorfor noen mennesker plutselig mister all energi.

Professor i Nevrologi Harald Nyland ved Haukeland sykehus sier de kan ha funnet et mønster som går igjen blant de som får sykdommen.

Siren Bakketun er glad for at de kanskje kan finne ut mer om sykdommen.

- Det er utrolig positivt om de nå endelig kan finne noe som kan hjelpe.

Du får mer om denne saken i Puls på NRK1 i kveld klokken 19.30.