Olly og Patrick padler fra Shetland til Bergen

Tøffingene Olly Hicks og Patrick Winterton er akkurat nå på vei fra Shetland til Bergen i en 21 fots dobbelkajakk. – De padler hele natten og sover på skift om dagen, sier Einar Nordås i det bergenske støtteteamet.

Oliver Hicks og Patrick Winterton med kajakken

ALENE I HAVET: Olly Hicks og Patrick Winterton la ut fra Out Skerries på Shetland onsdag morgen.

Foto: Privat

Patrick Winterton

TØFFING 1: Patrick Winterton (51) fra Stirling er en kjent sportsjournalist med fortid som idrettsutøver blant annet i vinter-OL.

Foto: Privat
Oliver Hicks

TØFFING 2: Olly Hicks (30) fra London ble for syv år siden den første som rodde alene fra Amerika til England. Han har også løpt gjennom Sahara i seks maraton-etapper.

Foto: Privat

Turen fra Shetland til Zachariasbryggen i Bergen er beregnet å ta over 84 timer. Den engelske duoen la ut fra Out Skerries ved femtiden onsdag morgen og nærmer seg nå vestlandskysten.

– De har hatt tøft vær på turen, med det har vært medvind. Dermed har det gått litt fortere enn de hadde trodd. Vi regner med at de når målet lørdag morgen, sier Einar Nordås.

Hedrer Shetlands-Larsen

Den strabasiøse ferden skjer for å minnes Shetlandsbussene under krigen. Fiskeskøyter bragte forfulgte nordmenn i sikkerhet på andre siden av Nordsjøen, mens de tok med seg spioner, sabotører, utstyr og våpen tilbake til Norge.

Risikoen var stor, og flere fiskeskøyter kom aldri fram til målet. Trafikken med de første Shetlandsbussene ble innstilt vinteren 1942/1943 etter tap av fem båter og totalt 42 menneskeliv.

De to akter å gå i land like ved statuen av Leif Larsen, som fikk tilnavnet Shetlands-Larsen og ble høyt dekorert både i Storbrittania og Norge for sin innsats for Norge under krigen.

Måtte avbryte ferden i 2011

– Vi er utrolig imponert over hva disse sjøfolkene klarte i Nordsjøen midtvinters mens fartøyene deres ble smadret til pinneved av naturkreftene. Ingen av oss har noen forbindelse til shetlandstrafikken, men det er en fantastisk historie om overlevelse, sa Patrick Winterton til Shetland News i 2011.

Planen var å gjennomføre turen da, med en tredje person i følget, men måtte avbryte forsøket på grunn av dårlig vær og mangler ved utstyret.

Familiene har ikke hatt kontakt med de to padlerne underveis, men kan følge ferden på Google Maps via GPS-posisjonering.

HER KAN DU FØLGE FERDEN PÅ GOOGLE MAPS.

Kajakkferd fra Shetland til Bergen

NÆRMER SEG: Ved 13-tiden fredag begynte Hicks og Winterton for alvor å nærme seg vestlandskysten.

Foto: Google Maps

– Kommer til å spise og sove første døgnet

Einar Nordås og datteren Tonje organiserer mottakelsen i Bergen. De ble kontaktet av Olly Hicks gjennom et familiemedlem i England og stiller sine hjem til disposisjon for padlerne når de ankommer Bergen.

– Vi skal ta imot dem og kanskje hilse dem fra Sotra- eller Askøybroen når de er på vei inn. Men vi regner med at den første dagen deres stort sett vil gå med til å spise og sove, sier Nordås til NRK.

De to engelskmennene benytter også turen til å samle inn penger til den britiske organisasjonen «Make A Wish», som hvert år oppfyller drømmer for et tusentalls barn med livstruende sykdommer.

Shetlands-kajakken

TRE-FIRE DØGN I SAMME BÅT: Denne skal frakte Hicks og Winterton til Bergen. De to har minimalt med forsyninger ombord og må sove på skift på dagtid.

Foto: Privat