Normal

Offentliggjør tusenvis av bilder fra andre verdenskrig

Bilder fra Nasjonal Samling og tyske myndigheter ligger nå fritt tilgjengelig hos Arkivverket, som har digitalisert nær 8.000 fotografier fra NTBs krigsarkiv.

Eksplosjonen i Bergen 20.4.1944
Foto: Ukjent / Digitalarkivet

NTBs krigsarkiv er en stor samling fotografier fra andre verdenskrig. Bildene viser krigen sett fra ulike synsvinkler. Samlingen oppbevares i Riksarkivet.

Bildene dokumenterer blant annet dagligliv under okkupasjonen, Nasjonal Samlings virksomhet, norsk krigsinnsats og frigjøringen.

– Det første bildet i prosjektet ble avfotografert og digitalisert 6. mars i år. Siden da har to fotografer alternert på arbeidet, sier fotoarkivar Anette Alsvik i Arkivverket til NRK.

– Det har vært en stor jobb å få på plass informasjonen til bildene. Dette har vært et dugnadsprosjekt der mange i Riksarkivet har bidratt.

Fra krigen i Norge. Narvik.

BOMBINGEN AV NARVIK: Store deler av byen ble lagt i ruiner.

Foto: Ukjent

Materiale fra ulike kilder

Fotosamlingen oppsto i årene rett etter krigen i NTBs billedavdeling. I tillegg til egne bilder, overtok de også fotografier fra flere informasjonskontor og pressebyråer.

Mest materiale finnes fra Regjeringens informasjonskontor i London, Pressekontoret i Stockholm og Norsk Telegrambyrå i Oslo.

I tillegg er det foto fra NTB London, Nasjonal Samlings organer, allierte styresmakter og tyske myndigheter, samt forskjellige internasjonale fotografer og byråer.

– Materialet har stor historisk interesse. Fotografene kommer fra ulikt hold. De gir oss derfor et innblikk i krigen sett fra mange synsvinkler, sier Anette Alsvik i Arkivverket.

Søk og se på nett

Om lag 5.000 av de 7.838 bildene som er digitalisert er nå fritt tilgjengelige for nedlasting fra Arkivverkets digitale fotoarkiv.

– Interessen for å se bildene er stor. Det er også årsaken til at samlingen nå er blitt digitalisert, sier Anette Alsvik.

I Arkivverkets digitale fotoarkiv får man nå tilgang til fotografiene fra krigsarkivet i tillegg til rundt 35.000 andre bilder.

2. verdenskrig - Nykirken og Strandgaten etter eksplosjonsulykken i april 1944

FOLK I BERGEN SER PÅ SKADENE: Nykirken og hus i Strandgaten ble rasert i eksplosjonen på Bergen havn i april 1944.

Foto: Ukjent