NRK Meny
Normal

Hjemmeseier under NM i Oselver

20 båter konkurrerte i helgen om å kunne kalle seg norgesmester i å seile en Oselver. Seieren gikk til laget fra Austevoll seilforening og Milde Båtlag.

NM I Oselver ble arrangert på Milde i helgen

FOTO: Dag Harald Andersen, NRK

NM i Oselver ble i helgen arrangert på Fanafjorden utenfor Milde. Totalt deltok 20 båter, og hver båt har et mannskap på tre personer.

60 seilere deltok

– I helgen ble det arrangert sju seilas. Fire på lørdag, og tre på søndag, sier Erik Birkeland, arrangementsleder NM i Oselver.

Til slutt stakk laget bestående av Morten-Johan Sletten Steene, Andreas Martin Iversen og Kristian Holst av med seieren. De representerer Austevoll seilforening og Milde Båtlag.

Pallen, NM i Oselver

SEIERSPALLEN: Fra venstre: Sølvvinnerne Ove Gram Nipen, Nils-Ove Nipen, Harald Nipen, Milde Båtlag. Gullvinnerne og norgesmestrene Morten-Johan Sletten Steene, Andreas Martin Iversen, Kristian Holst, Austevoll Seilforening og Milde Båtlag. Bronsevinnerne Gro van der Meeren, Terje van der Meeren, Frode van der Meeren, Austevoll Seilforening.

Foto: Milde Båtlag

De slo altså 60 andre seilere i kampen om å kunne kalle seg norgesmestere i Oselver. Dette var det ellevte norgesmesterskapet Milde Båtlag arrangerte.

Norges nasjonalbåt

Oselveren er en båt som strekker seg lang tilbake i tid. I 2009 ble den sågar kåret til Norges nasjonalbåt av Redningsselskapet.

– Men Norges nasjonalbåt er enda ikke verneverdig, forteller Birkeland.

NM i Oslever

NORGES NASJONALBÅT: Oselver

Foto: Milde Båtlag

Oselver-entusiasten sier at han har forsøkt å gjøre noe med det.

– Vi prøver å få den inn på Unescos liste, som en del av verdensarven.

Selv om båten er Norges nasjonale båt, så sliter den med rekrutteringen.

– Det er helt klart flest voksne som seiler Oselvere. Vi ønsker at flere unge skal få øynene opp for båten, sier Birkeland.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik