NRK Meny
Normal

Tiltalt steson: – Eg fekk sjokk då eg høyrde han var død

BERGEN TINGRETT (NRK): Den tiltalte 29-åringen svara nei på spørsmål om straffskuld for drapet på sin stefar i Loddefjord i desember 2014.

Politihund søker etter spor i Loddefjord etter dødsvold

DRAP: Politiet rykka raskt ut til blokkleilegheita i Loddefjord, etter melding om funn av ein medvitslaus mann. Politiet sperra av inngangen til blokka etter funn av blodspor, og her er hundepatruljen på plass.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Hovudforhandlinga i Bergen tingrett byrja onsdag, eit halvanna år sidan ein 62 år gamal mann vart funnen død i si eiga blokkleilegheit i Loddefjord i Bergen.

Retten vart sett klokka 09.38, litt forseinka grunna tekniske problem. Rettens administrator, Morten Haldorsen, las opp tiltalen for den 29 år gamle mannen.

29-åringen er tiltalt for forsettleg drap på ein 62 år gamal mann, men svara nei på spørsmålet om straffskuld.

Den tiltalte møter i retten iført dongeribukser, blå genser og grå skjorte. Han er også tiltalt for fleire forhold, mellom anna vald mot ein ven i Høyanger berre fire dagar før drapet i Bergen.

Rettssak etter drap i Loddefjord

I RETTEN: Statsadvokat Magne Kvamme Sylta førebur seg før første dag i retten i dag.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Drepen med krykke

Politiet rykka raskt ut til bustaden til 62-åringen 12. desember 2014, etter at hans sambuar melde frå om kva ho hadde funne då ho kom heim. Den same natta vart den no tiltalte 29-åringen arrestert i ein leilegheit hjå ein kjenning i Os.

29-åringen vart først sikta for dødsvald, men etter at obduksjonsrapporten låg føre ein månad etterpå, valde politiet å utvide siktinga til å gjelde forsettleg drap.

62-åringen vart funne med store hovudskadar, og politiet meiner den tiltalte har slått stefaren «gjentatte ganger i hodet med et slagredskap, formentlig en krykke og/eller med knyttet hånd».

Valden førte til omfattande brot- og knusingsskadar, primært i ansiktet og hovudet til 62-åringen, og påtalemakta meiner mannen døde etter kort tid.

Legg fram overvakingsvideoar

Etter spørsmål om straffskuld, tar aktor Magne Kvamme Sylta over.

I si innleiing fortel han at påtalemakta mellom anna har video frå fleire overvakingskamera som vil visast fram i retten. Videoane, samt vitneobservasjonar, viser den tiltale sine bevegelsar både før og etter drapet.

Men kva påtalemakta meiner er drapsmotivet, er framleis uklart.

I tillegg til at 29-åringen er observert med blodige klede, vart han også sett gåande med to krykker forut for drapet. Sjølv fortel 29-åringen at han gjekk med krykker fordi han skada foten i basketaket med kompisen i Høyanger nokre dagar før.

Sol Elden, forsvarer

Advokat Sol Elden forsvarar den tiltalte 29-åringen.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Tiltale forklarte seg

Klokka 11.20 er tiltalte i gang med å forklare sin versjon om kva som skjedde hjå stefaren 12. desember 2014. 29-åringen fortel at han oppsøkte leilegheita for å besøke mora, men at det berre var 62-åringen som var heime.

Han tilbyr stefaren ei flaske whisky og blir invitert inn i leilegheita. Der byrjar dei å diskutere det turbulente forholdet mellom 62-åringen og tiltale si mor.

29-åringen seier i retten at han verbalt gav sin stefar beskjed om at han måtte slutte med å drikke så mykje alkohol og at han måtte skjerpe seg.

– Angreip meg med kniv

Den etter kvart så oppheta diskusjonen blir avbrote av at 62-åringen meiner nokon bankar på ytterdøra. Ifølge tiltalte hentar stefaren ein kniv på kjøkkenet før han går ut i gangen for å konfrontere kven som måtte vere utanfor.

– Han gav meg ein del stygge blikk, blikk som kunne drepe. Eg tenkte at det må ha klikka for han. Då han kom inn igjen i stova hadde han framleis kniven i handa og han stilte seg over meg som sat i sofaen, fortel 29-åringen.

Den lange diskusjonen har no utvikla seg til eit basketak, og den tiltalte meiner det er stefaren som angrip han først.

– Han stakk kniven mot meg, og eg får stoppa han med neven min. Eg bøyer armen hans, slik at kniven hamnar på golvet. Då han prøver å få tak i kniven igjen, seier han at «no er du ferdig». Då drar eg til han i ansiktet med knyttneven. Så blir det heilt svart, forklarar 29-åringen.

– Han var i live

Det neste han hugsar er at han står på badet og ser seg sjølv, blodig, i spegelen. Ifølge 29-åringen får han grei beskjed av stefaren om å komme seg ut av leilegheita.

– Han heldt seg til ansiktet og eg forstod at han hadde smerter. Eg gjekk ut og han låste døra etter meg, fortel 29-åringen før han legg til at han ikkje snakka med så mange om kva som hadde skjedd med stefaren, før eit nyheitsvarsel om eit drap i Loddefjord dukka opp på TV-skjermen.

– Verden heldt på å rase saman. Eg fekk beskjed om at han eg hadde slost med, var død.

Siste video

Da Tony Martin syklet opp Fløyen grep politiet inn mot en tilskuer som kom for nærme.
Vi flyttet studioet vårt ned til sentrum i anledning sykkel-VM
Opp mot 15.000 publikummere fant veien til Fløyen i Bergen under dagens temporitt.