Nå vil De Kristne innta Stortinget

MOSTERHAMN (NRK.no): – Vi håper på ett til to mandater på Stortinget etter valget i 2013, sier partigrunnlegger Terje Simonsen. – Urealistisk, mener Frank Aarebrot.

Terje Simonsen, Bjarne Bjelland og Erik Selle ved Moster kirke

VIL SIKRE BLÅ REGJERING: Partisekretær og grunnlegger Terje Simonsen sammen med sentralstyremedlemmene Bjarne Bjelland og Erik Selle, her fotografert ved Moster kirke på Bømlo.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Partiet, som foreløpig kun eksisterer på Bømlo sør i Hordaland, la denne uken ut på en Sør-Norge-turné. Målet er å informere folk om partiet og samle fem tusen underskrifter, slik at De Kristne kan bli innlemmet i Partiregisteret.

Vil stille lister i alle fylker

– Innen årsskiftet håper vi å ha lokallag i alle fylker. Målet vårt er å få inn så mange representanter på Stortinget i 2013 at vi kan være med på å sikre en borgerlig flertallsregjering, sier partisekretær og grunnlegger Terje Simonsen til NRK.no.

Sammen med sentralstyremedlemmene Bjarne Bjelland og Erik Selle var han torsdag ettermiddag på vei til turnéstopp i Langevåg på Bømlo, hvor de håpet å samle sympatisører til et tre timer langt informasjonsmøte.

Partiet har valgt å fokusere på kampen mot kriminalitet og støtte til Israel foran valget, og Simonsen tror dette er temaer som gi både medlemmer og velgere.

– Frustrerte velgere i KrF og Frp

– Jeg tror partiet vårt har et stort potensial. Vi ligger i skjæringspunktet mellom Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, og inntrykket vårt er at det er mange frustrerte velgere i begge partiene, sier Simonsen.

Frank Aarebrot

HAR IKKE TROEN: Valgforsker Frank Aarebrot har liten tro på at partiet kommer inn på Stortinget.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Han omtaler partiet som «et kristent verdikonservativt sentrumsparti i skjæringspunktet mellom Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet,» og sier partiet ser på KrF som sin mest naturlige samarbeidspartner.

Ved kommunevalget i 2011 fikk De Kristne en oppslutning på 6,5 prosent på Bømlo, noe som ga dem to representanter i kommunestyret. Partiet ble opprinnelig stiftet som en reaksjon på at KrF fjernet kravet om at alle tillitsvalgte skal være bekjennende kristne.

– Ingen skam å være «mørkemann»

Tidligere KrF-politiker i Stavanger, Bjarne Bjelland, har tidligere uttalt til NRK.no at han ikke har noe imot å bli kalt « mørkemann ».

– Jeg ser ingen grunn til å skjemmes over det ordet. Hvis det betyr at vi står og heiser fanen for de kristne verdiene i Norge, så vær så god, utdyper Bjelland.

Men selv om optimismen er stor i det lille partiet, har valgforsker Frank Aarebrot liten tro på at de kristenkonservative vil innta Stortinget etter valget neste høst.

Valgforsker: – Tviler sterkt

– Jeg tror de har veldig små muligheter til å få valgt inn noen representanter. De fylkene hvor De Kristne står sterkt, er grensen såpass høy at jeg tviler på de klarer det. I Hordaland må de ha over fem prosents oppslutning, i Oslo og Akershus fire prosent, sier Aarebrot til NRK.no.

Han utelukker ikke at partiet kan stjele velgere fra KrF og Frp, og heller ikke at De Kristne kan lokke noen frustrerte hjemmesittere til valgurnene.

Likevel tviler han sterkt på at det sterke resultatet på Bømlo i fjor er en indikasjon på en kristenkonservativ bølge i Norge.

Sammenlikner med bygdeliste

– Suksessen på Bømlo skyldes utelukkende lokale forhold. De kunne ha gjort det bra også som bygdeliste der. Men De Kristne er for svake og har ikke den samme representasjonen etter kommunevalget som for eksempel De Grønne har, noe som kunne ha tjent som et sprang inn mot stortingsvalget, sier Aarebrot.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.