Hopp til innhold

– Mørkemann er en hederstittel, og jeg kaller meg gjerne for det

Bjarne Bjelland mener Krf er med på å avkristne Norge, og er nå med på å stifte det nye partiet «De Kristne».

Bjarne Bjelland

Bjarne Bjelland er svært kritisk til dagens Krf, og har meldt seg ut for å starte et nytt parti med mer fokus på kristendom.

Foto: Morten Nesvik / NRK

– Kristelig folkeparti er med på å avkristne landet, og står ikke lenger opp for de kristne verdiene, sier Bjarne Bjelland.

Bjelland er mangeårig bystyrerepresentant for Krf i Stavanger, og er nå med på å stifte et nytt riksdekkende parti som kalles «De kristne». Målet er 8 prosents oppslutning ved neste Stortingsvalg.

– Kun omsorgspolitikk igjen

– Kristelig folkeparti i dag er veldig opptatt av omsorgspolitikk, og det er sosialpolitiske aspekter som går igjen hele tiden. Det ser ut som Krf skal bli norgesmester i omsorgstiltak, og det er det som har blitt det kristne budskapet i partiet, sier han.

Den pensjonerte politimannen jobbet mest med ungdoms- og oppvekstsaker, og jobbet mot mobbing på skoler da han var i politiet. Nå har han fått nok av sitt gamle parti, og ikler seg gjerne en annen tittel.

– Mørkemann er en hederstittel i dag, og jeg kaller meg gjerne for det, sier Bjelland.

– Kan svekke den kristne påvirkningskraften

Svein Tuastad

Svein Tuastad, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Elisabeth Tønnessen, UiS

Statsviter Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener det nye kristne partiet har små sjanser til å etablerere seg, og mener at de faktisk står i fare for å ødelegge for kristne interesser i politikken.

– Jeg tror den største effekten dette kan ha er at det sprer de kristne stemmene. Det kan være problematisk for Krf. Det er lite som skal til, og det er ofte knallhard kamp for å ikke havne under sperregrensa. Venstre, Sp, Sv og Krf lever farlig, og når det har kommet et nytt parti som appellerer til kristne velgere kan det være det får motsatt effekt av det de ønsker, nemlig at den samlede kristne påvirkningskraften blir svekket, sier Tuastad.

Ønsker mer kristendom i skolen, og bekjennelsesparagraf i Krf

Hvordan vil du markere en kristen politikk?

– Jeg er veldig opptatt av den oppvoksende generasjonen. De lærer på skolen at jesus og muhammed er likestilte. En har utviklet en relativitetsorientert lære der ingeting er absolutt. Vi i partiet ønsker at kristendom ikke skal likestilles med andre religioner, men være den dominerende lære for barn og unge, sier Bjelland.

Hva var det som gjorde at du fikk nok?

– Det er det at en nå forsøker å gå bort fra den kristne bekjennelsesparagrafen. En har et langt og flott vokabular for hvorfor en gjør det, som de fleste ikke forstår. Vi mener at det er viktig å bekjenne den kristne tro, og mener ikke det er noe å være flau over, sier han.

– Vi står som en påle

Olaug Bollestad

Olaug Bollestad, leder av Rogaland Krf.

Foto: Erik Waage / NRK

– Jeg beklager veldig at Bjarne Bjelland har meldt seg ut av Krf, og inn i et annet parti, sier leder av Rogaland Krf, Olaug Bollestad.

Bollestad mener Bjarne Bjelland tar feil når han sier at Kristelig Folkeparti er med på å avkristne lande

– Når det gjelder Krf så står vi som en påle, som før, i forhold til de kristne verdiene. Det ser man om man besøker Rogaland Krfs fylkesårsmøte nå til helgen. Der står menneskeverd og skaperverk i sentrum. Er det noe som er mer kristne verdier enn det? Nemlig å ha fokus på menneskets ufravikelige verdi fra livets begynnelse til slutt, sier Bollestad.

– Har stor tro på partiet

Bjelland sitter nå i sentralstyret for det nye partiet "De kristne" med mål om åtte prosents oppslutning i 2013.

– Jeg har veldig god tro på at dette partiet vil være en vesentlig faktor på det poltitiske området i fremtiden, sier han.