NRK Meny
Normal

Mistenker korrupsjon i skatteetaten

Det er satt igang full etterforsking av forbindelsen mellom bedragerisiktede Gunnar Nordhus og en likningsrevisor i Bergen.

Video Mistenker korrupsjon i skatteetaten

Brev fra ligningsrevisoren skaper mistanke om korrupsjon.

Det hele har bakgrunn i brevveksling mellom Nordhus og en ligningsrevisor i Bergen.

I et privat brev datert 6.oktober 2008 ber den nå pensjonerte ligningsrevisoren om tjenester fra den nå bedragerisiktede Gunnar Nordhus.
Revisoren er den samme som gjennom 15 år har ført kontroll med Nordhus’ mange forretningsvirksomheter i Bergen. Slik innledes brevet:

«Du lurer vel på hva ligningsrevisoren nå har på hjertet, men du kan ta det helt med ro! Denne gangen må jeg bare be deg om en liten tjeneste».

Ville jobbe for Nordhus

Tore Kvisler

Tore Kvisler var Nordhus' alt-mulig-mann i syv år.

Foto: Ketil Jordan / NRK

I 2007 etablerte Gunnar Nordhus seg på Torget i Bergen men en svært kostbar fish&chips-vogn. Herfra skal han ha oppnådd dagsomsetninger på 60.000 kroner. Hans mangeårige sjåfør og altmuligmann, Tore Kvisler, fant brevet i sin tidligere arbeidsgivers dokumenter forrige helg.

Kvisler hevder at det meste av omsetningen i vognen på torget var svart. Oppgjøret ble levert i poser, og Kvisler etterlyser regnskap og hva Nordhus oppga til skattevesenet. Selv har han aldri sett noe til dette.

I brevet til Nordhus skriver ligningsrevisoren:
«Vi snakket sammen her i sommer (var det i forbindelse med den nye boden din på Torget?) -... da du framsatte tilbudet om å jobbe for deg .... du gjentok det et par ganger».

Ligningsrevisoren ber om en skriftlig bekreftelse på jobbtilbudet:
"..som du nevnte - konsulentbistand i skatte- og regnskapssaker."

Skrøt av forhold til Skattekontoret


Brevet ble overlevert ledelsen i Skatt Vest i går. Avdelingsdirektør Marta Johanne Gjengedal sier til NRK at de oppfatter denne saken som svært spesiell, og at omfattende undersøkelser er iverksatt.

Gunnar Nordhus skal ha skrytt av et godt forhold til Ligningskontoret i Bergen. Gjengedal sier at deres undersøkelser også har tar høyde for at det har forekommet korrupsjon i relasjonen mellom ligningsrevisoren og Nordhus.

– Denne saken er svært alvorlig fordi den rokker ved tilliten til det norske skattesystemet, sier Skatterettsekspert Hugo Matre i Advokatfirmaet Schjødt

Ligningsrevisoren angrer

NRK har vært i kontakt med ligningsrevisoren, som nå er gått av med pensjon. Han ønsker ikke å la seg intervjue. Han angrer på brevet, men mener han har utført jobben sin etter skatteetatens regler.

Gunnar Nordhus

Bedragerisiktet: Gunnar Nordhus.

I dag er Gunnar Nordhus slått personlig konkurs, og kravene i boet så langt kommet opp i 60 millioner kroner. Nordhus er også siktet for omfattende bedrageri.

Nordhus ble rikskjendis på 1980-tallet da han stod fram med omfattende forskning han mente dokumenterte systematisk politivold i Bergen.

NRK har ikke lykkes i komme i kontakt med Gunnar Nordhus

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo