Hopp til innhold

Offshore-bedrifter henter utenlandske ingeniører i stor stil

Den voksende offshore-næringen på Sotra vest for Bergen trenger alene hundrevis av fagfolk. De har åpnet kontor i Polen.

Agnieszka og Desmon

INTERNASJONALT MILJØ: Ingeniørene Agnieszka Karolina Drozdza (28) fra Polen og Desmon Gaynor (29) fra Irland er to av selskapets mange utenlandske ansatte. I kontorene og produksjonshallene hos FMC er totalt 30 ulike nasjoner representert og engelsk høres vel så ofte som norsk i korridorene.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Jeg har jobbet som prosjektingeniør. Nå styrer jeg riggen, forteller Tibet Demir fra Østerrike.

29-åringen er en av flere hundre utlendinger i den voksende offshore-næringen på Sotra like utenfor Bergen. Her er det utenlandske navn på adgangskortene til mange av de ansatte i blant annet subsea-selskapene.

Rekrutterer fra hele verden

Tibet Demir

VIL BLI: Tibet Demir (29) har jobbet i mange land før han kom til Norge. Østerrikeren har tro på at jobben på Ågotnes er trygg og full av muligheter.

Foto: Siri Løken / NRK
Trygve Arnesen

REKRUTTERER: – Vi er ute på messer og tilstede i mange land, forteller FMC-direktør Trygve Arnesen som er stolt av det internasjonale miljøet i bedriften.

Foto: Siri Løken / NRK

I kontorlokalene på FMC er det både norske, kinesiske, polske, irakiske og indiske navneskilt på kontordørene.

– Vi ser jo på skiltene her at det er en herlig blanding av norske og utenlandske land, sier Trygve Arnesen, direktør i FMC.

Selskapet er verdensledende innen undervannsteknologi for oljebransjen, men mangelen på ingeniører her i landet gir selskapet en utfordring.

Viktige for norsk næringsliv

Ingeniører fra hele verden har blitt svært viktige for norsk næringsliv, følge NHO.

– Utenlandsk arbeidskraft bidrar til at hjulene går såpass godt rundt som, sier direktør i NHO region Vest, Tom Knudsen.

Han er opptatt av at norske ungdommer skal ta realfag og at det satses på ingeniørutdanning også i Norge.

Ansatte fra 30 land

Behovet for kunnskapen deres er stort, og Norge klarer ikke å dekke det selv. De 500 ansatte på basen på Ågotnes er i dag fra 30 ulike land. Bedriften henter ingeniører fra utlandet i stor stil.

Hos FMC Technologies jobber over 900 personer hver dag med å installere, drifte og vedlikeholde installasjoner på havbunnen ved norske oljeinstallasjoner. Det kunne de ikke klart uten kompetanse fra hele verden.

– Vi er ute på messer og er til stede i mange land. For å avhjelpe situasjonen vi er i her i Norge så har vi opprettet kontorer i Krakow i Polen. I slutten av 2012 vil vi være oppe i 80 ansatte der, forteller Arnesen til NRK.no.

– En god framtid her

– Det er et godt land å bo i. Det er hyggelige folk og jeg var lykkelig her. Jeg ville tilbake til oljebransjen, og endte opp i FMC i fjor. I Irland ville jeg funnet jobb, men jeg vil ikke bo der jobbene er, har Desmon Gaynor, som er prosjektingeniør hos FMC Technologies, fortalt NRK.no.

Inginøren Tibet Demir har jobbet i mange land før han kom til Norge. Nå har han bosatt seg på Sotra.

– Det er en stor bedrift med mange ansatte og mange muligheter. En god framtid med en trygg arbeidsplass, konkluderer østerrikeren med.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.