Hopp til innhold

Maleriet av korsfestet Listhaug har gjenoppstått

BERGEN (NRK): En gruppe studenter snek seg ut og tok det svartmalte gatemaleriet ned fra husveggen. Neglelakkfjerner fikset resten av jobben.

Sylvi Listhaug maleri har gjenoppstått

PÅ VEGGEN I STUDENTKOLLEKTIV: Flere timers arbeid måtte til før bildet av Sylvi Listhaug igjen var å se. På bildet fra venstre: Ingrid Sofie Wentzel, Emma Grace Knox, Fredrik Heitmann og Anna Bjørnflaten.

Foto: Stine Mari Velsvik / NRK

Nå henger et av Norges mest omdiskuterte kunstverk på veggen i et studentkollektiv med fire beboere i sentrum av Bergen.

Det var Bergens Tidende, som først meldte om at bildet, signert gatekunstneren AFK, likevel ikke er tapt for ettertiden. Maleriet har hengt på veggen på hjørnet av Fosswinckelsgate, ikke langt fra Grieghallen, siden natt til 2. påskedag.

Sylvi Listhaug Making a Martyr

LISTHAUG PÅ KORSET: Slik tok det opprinnelige bildet seg ut på hjørnet av Fosswinckelsgate i Bergen.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Tatt ned midt på natten

– Ingrid og jeg går forbi det hjørnet hver dag. Ingrid var litt lei seg fordi hun ikke hadde fått sett bildet, før det ble malt over, sier Anna Bjørnflaten til NRK.

Etter å ha oppdaget at bildet var malt på et lerret og ikke direkte på veggen bestemte de fire seg for å se om de kunne ta det ned. Alle vekkerklokker ble satt på 03.20.

– Vi kledde på oss, gikk til hjørnet i Fosswinckelsgate og tok bildet ned i løpet av 20 minutter.

Bildet har vært svart etter at det ble overmalt. De fire hadde imidlertid et håp om at malingen kunne fjernes. Etter å ha forsøkt både med klor, vodka og skurekrem var det én ting som virket, nemlig neglelakkfjerner.

Totalt gikk det med hele fire flasker og mange timers arbeid før Sylvi Listhaug på korset igjen var blitt synlig.

Fortsatt henger lukten av neglelakkfjerneren tungt igjen i leiligheten.

Listhaug overmalt

OVERMALT: Kunstverket virket tapt for alltid etter at det ble malt over med svart maling.

Foto: Christian Lura / NRK

Omdiskutert kunstverk

Meningene rundt bildet av Sylvi Listhaug på korset har vært både mange og harde. Én av fem har ment det er provoserende og upassende. Det var resultatet av en litt uhøytidelig avstemning på NRKs nettsider. Nærmere 40.000 stemmer er avlagt.

Laster innhold, vennligst vent..

Tilbudt 80.000 kroner

Etter at historien om «gjenoppstandelsen» er blitt kjent er via sosial medier, er tilbudene begynt å tikke inn til jentene. Ingrid Sofie Wentzel i kollektivet sier til BT at en person har lagt inn bud på 80.000 kroner.

Det første budet kom fra den kjente galleristen og kunsthandleren Egill Wendelboe. Gjennom Bergensavisen tilbød han å kjøpe det mediekritiske maleriet som har tittelen «Making a martyr» for 10.000 kroner – 6.000 til kunstneren og 4.000 til studentene.

– Jeg synes bildet er sterkt, styggvakkert og provoserende. Jeg synes det er bevaringsverdig etter hele denne historien. Det er slikt jeg samler på, sier Wendelboe som ønsker å restaurere det, strekke det ut, ramme det inn og stille det ut.

Maleriet er fortsatt tydelig, men deler av det er ikke like klart som før. Det gjelder først og fremst referansen til «Min kamp», det elementet i bildet, som har vært mest omdiskutert. Studentene hadde fredag ennå ikke vurdert om de vil selge maleriet.

– Selv er vi ikke på noen måte politisk engasjerte. Årsaken til at vi gjorde dette er at vi ønsket å ta vare på bildet, sier Fredrik Heitmann

AFK hyller studentene

Fredag ettermiddag fikk de fire studerte melding fra kunstneren AFK, som står bak bildet av Sylvi Listhaug. Han setter pris på det studentene har gjort for å berge gatekunstverket, og sier at de kan beholde det hvis de vil.

Samtidig presiserer han at han hadde blitt glad om de vil gi det videre til inntekt for en god sak, som for eksempel Gatekunstauksjonen for Palestina.

– Men igjen, dette er en gave fra meg til gatene og det er deres avgjørelse, skriver AFK i svaret, som er formidlet av Petter Nord i kunstmuseet Kube i Bergen.

Maleri av Sylvi Listhaug i Studentkollektiv

SLIK BILDET ER I DAG: Neglelakkfjerner har fått vekk den svarte malingen som dekket bildet.

Foto: Stine Mari Velsvik / NRK