Legendarisk rockeklubb feirer 20 år

- Fester du noe på ei pissoardør kommer fjernsynet.

Spellemann på do, Garage i Bergen

OPPMERKSOMHET: Spellemannspriser festa på do-dører har gitt klubben mye oppmerksomhet.

Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

Rocke- institusjonen Garage i Bergen feirer 20 år. Her har flere artister blitt oppdaga, og denne uka samler de seg for å feire rockeklubben.

Fuktige kvelder

På hjørnet av Christiesgate og Nygårdsgaten i Bergen ligger en kjent fasade for musikkinteresserte, innenfor dørene ligger klubben Garage. I 20 år har lokalene vært åsted for fuktige kvelder og forrykende konserter.

- Den rundingen du ser der oppe er høytaleren til den først jukeboksen vår, sier altmuligmann Dennis Reksten og peker. Han har vært fast inventar siden klubben åpna i 1990.

Han har vært ansvarlig for at mage bergensartister fikk lov til å ta sine første steg opp på en scene. Det bærer også selve inventaret preg av, for i tillegg til bandbilder, en knust gitar, en kjempestor fisk er baren utsmykka med flere Spellemannspriser.

Garage i Bergen

KJENT: Fasaden til Garage er kjent for de fleste musikkinteresserte bergensere,

Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

Flere Spellemenn

- I utgangspunktet var Spellemannspriser litt uglesett, men så var det Pogo Pops og Barbie Bone som fant ut at de ville gi sine til Garage i 1992, forteller Reksten.

- Det var vel rett og slett fordi det var et greit sted å sette de, fordi det var her de oppholdt seg.

- De kom hit med sine, og de ble dørhåndtak. Etter noen år så fikk vi Kaizers sin i 2004, de utvikla bandet sitt i Bergen og på Garage. Etter det kom Enslaved og Audrey Horn i 2005.

- Ligger det noe symbolsk i at de ble festa på dørene til toalettene?

- Nei, men det viste seg det at med en gang du setter noe på ei do-dør så er media mye mer interessert og hvis du setter noe på døra til et pissoar så kommer fjernsynet.

Dennis Reksten og Henning Christensen i Garage, Bergen

VÆRT MED LENGE: Dennis Reksten og Henning Christensen skal feire Garage

Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

Mer country

Rockeskribent og musikkjournalist Bård Ose i NRK mener Garage har vært svært viktig for Bergen

- Garage har hatt en utrolig stor betydning for både rocke-miljøet, studentmiljøet og kulturmiljøet i Bergen.

- Det opprinnelige Garage, da de het La Garage, var en mer meksikanskinspirert klubb. Der var det mer bluesrock og country, men da Garage åpna igjen så ble rockestilen mer rendyrka.

- Det ble mørkere og det ble malt om fra gult til grått og ble innført en mer eller mindre svart kleskode. Garage lever opp til myten om at det går en usynlig grense i byen.

- Hvis du er sør for grensa tilhører du Garage og hvis du er nord for grensa er du Banco Rotto, sier Ose.

Video garage-100910-p

Springbrett

Jubileumsuka til Garage blir feira med flere gratiskonserter og flere kjente og mindre kjente Garageband står på scenen. Gamle klubbkonsept blir også gjenoppliva, men bare for jubileets skyld. Årsaken er at det ikke er økonomi i det, likevel ønsker klubben å holde på konserttilbudet.


- Vi har lyst til å være den scenen som i fremtiden som greier å få fram artister som gjør det bra, sier daglig leder Henning Christensen i Garage.

- Vi vil være et springbrett for uetablerte artister og en scene for band som egentlig har vokst seg for store for Garage.