NRK Meny
Normal

Lærerne drukner i papirarbeid

Lærerne føler seg skviset av skjemavelde.

Undervisning

(ILLUSTRASJONSFOTO)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Jobben som lærer blir bortgjemt, sier lektor ved Bergen Maritime Fagskole, Asbjørn Lygre.

Han er en av mange lærere som sitter med papirarbeid opp til ørene. Økt byråkrati i utdanningssektoren gjør lærerne fortvilet.

- Reform 94, reform ditt og reform datt. Mitt inntrykk er at det mer setter spor etter politikerne som fant på det, enn virkelig forbedringer, mener lektoren.

- Så innviklet, du vil ikke tro det

John Torsvik fra Utdanningsforbundet

John Torsvik

Foto: NRK

For Lygre går stadig mer tid av arbeidsdagen med til å fylle ut skjemaer, istedenfor tid til å lære opp fremtidige sjøfolk.

- Bare en så enkel ting som å sette karakter på en elev, er blitt så byråkratisk innviklet at du ikke vil tro det, beskriver han.

3 av 4 mener for lite tid

I følge en undersøkelse FAFO har utført, så kommer det frem at tre av fire lærere mener at de ikke lenger har tid til å utføre jobben sin på en skikkeleg måte.

Leder i Utdanningsforbundet i Hordaland, John G. Torsvik, kjenner godt til at skjemaveldet er en tidstyv av dimensjoner for lærarane.

Sølvi Lillejord

Sølvi Lillejord

Foto: Universitetet i Bergen

- Situasjonen som blir rapportert er økt tidspress. Det er et økt krav om dokumentasjon og rapportering. Og vi vet vi har et nasjonalt kvalitetsvurderingssystem som også resulterer i økt testing av elevene. Dette er kommet til i de senere år. Spesielt etter innføringen av kunnskapsløftet, merker Torsvik.

- Pass på

Professor i pedagogikk ved Universitetet i Bergen, Sølvi Lillejord, synes ikke tidspresset kommer som noen overraskelse.

- Vi må passe på at byråkratiseringen av samfunnet ikke tar overhånd. For et par år siden var det snakk om leger som brukte altfor mye tid på å fylle ut skjemaer når de skulle operere, og det samme gjelder nå for lærere, sier professoren.

NETT-TV: Skjemavelde i skolen

Siste video

Ein person mista livet då eit stort snø- og jordras trefte Odda i 1993.
Programleiar er Jan Børge Leirvik
Programleiar er Jan Børge Leirvik