Kvinne (71) og mann (68) fraktet hundre kilo hasj med danskebåten

Tollerne gjorde rekordstort hasjbeslag da de godt voksne nederlenderne kjørte Volvo-en i land i Bergen. – Dette er mengder vi oftest ser i trailere.

Stort hasjbeslag i Bergen

SE BILDENE: – Det er uten tvil det største beslaget vi noen gang har gjort i Bergen, forteller Åge Skår ved grensekontrollen.

Foto: Tollvesenet

Tirsdag ettermiddag 5. september traff tollerne i Bergen blink da de beordret en tyskregistrert bil til utvidet kontroll i tollgarasjen ved Hurtigruteterminalen på Nøstet.

I bilen, en Volvo XC90, satt en nederlandsk mann og kvinne på henholdsvis 68 og 71 år.

Åge Skår

Åge Skår, seksjonssjef ved grensekontrollen i Bergen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– De var godt voksne, med andre ord, sier seksjonssjef Åge Skår ved grensekontrollen i Bergen.

I utgangspunktet var det ikke en veldig oppsiktsvekkende historie de eldre nederlenderne fortalte tollerne da de kjørte i land.

– De opplyste at de skulle på en kort ferietur i Norge; først noen dager i Bergen, før de skulle videre til Østlandet, og hjem igjen derfra, forteller Skår.

Seksjonslederen vil naturlig nok ikke røpe hva tollerne ser etter når de skal avsløre narkotikasmuglere, og ønsker ikke å gå i detalj om hva som fikk dem til å fatte mistanke mot nederlenderne.

– Men det gikk litt på måten de opptrådte på, og svarene deres på de spørsmålene vi hadde, sier Skår.

Hurtigruteterminalen i Bergen

TATT MED I GARASJEN: Den tyskregistrerte Volvo-en kom i land her på Hurtigruteterminalen på Nøstet i Bergen. Tollerne fattet mistanke og beordret nederlenderne i bilen til å bli med inn i tollgarasjen i bygget bak ankomstbygningen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Største beslag noensinne

Vel inne i tollgarasjen markerte narkotikahunden straks flere steder i bilen. Og forsøkt gjemt under bagasjerommet fant tollerne store mengder hasj – nærmere bestemt hundre kilo.

– Det er uten tvil det største beslaget vi noen gang har gjort i Bergen, forteller Skår.

Det er svært sjelden myndighetene avdekker transport av slike narkotikamengder i personbiler.

– Dette er en mengde man oftest ser i trailere, sier Skår.

Kort tid etter funnet, var politiet på vei til Hurtigruteterminalen på Nøstet.

– Vi kontaktet selvfølgelig politiet umiddelbart. De to personene ble varetektsfengslet, og så vidt jeg vet har de sittet varetektsfengslet siden, sier Skår.

Gateverdi på ti millioner

Rudolf Christoffersen

Politiadvokat Rudolf Christoffersen

Foto: Halvor Folgerø / NRK

Politiadvokat Rudolf Christoffersen sier til BT, som først omtalte saken, at varetektsfengslingen ble forlenget sist uke.

– Dette beslaget har en anslått gateverdi på rundt ti-elleve millioner kroner. Når det dreier seg om et så stort beslag, er det grunn til å tro at det er flere personer involvert både på leverandør- og mottakersiden. Dette er noe vi prioriterer i etterforskningen, sier Christoffersen.

Kvinnens forsvarer ønsker ikke å kommentere saken, mens mannens forsvarer sier til BT at han ikke har erkjent straffskyld.