NRK Meny
Normal

Kranfører dømt til betinget fengsel

To og et halvt tonn dundret i bakken fra 18 meters høyde da kranen knakk midt i en travel sentrumsgate i Bergen. Nå er kranføreren funnet skyldig i uaktsomhet.

Bilder av kranvelten i Walckendorfsgate 09.12.13

HER SMELLER DET: Disse overvåkingsbildene av ulykken ble lagt frem da saken ble behandlet i Bergen tingrett tidligere denne måneden.

Den 47 år gamle mannen er dømt til betinget fengsel i 60 dager etter ulykken i Valkendorfsgaten 9. desember 2013, skriver Bergensavisen. Kranføreren må også ut med 70.000 kroner i erstatning til to som ble skadd, pluss saksomkostninger.

Smadret bil

Det var i desember 2013 at en 2,4 tonn tung konteiner var i ferd med å bli løftet ned fra et tak i Valkendorfsgate i Bergen. 18 meter lenger nede på gatenivå gikk livet sin vante gang. Så smalt det.

Kranen, som skulle løfte konteineren trygt ned, knakk på tvers, og både konteineren og kranen dundret i bakken. Der smadret konteineren og kranen en bil som stod parkert like under kranen, samt knuste frontruten på en annen som kjørte forbi i gaten.

To personer slapp mirakuløst fra det utan alvorlige skader.

800 kilo overlast

Ulykken ble etterforsket og det ble i mai 2015 tatt ut tiltale mot den 47 år gamle kranføreren. Ifølge tiltalen hadde kranføreren 800 kilo mer last i konteineren enn tillatt .

I retten innrømmet 47-åringen at han ikke hadde sjekket lastediagrammet, men han nektet likevel straffskyld for grov uaktsomhet.

Ifølge BA jobbet kranføreren for en entreprenør i forbindelse med oppussing av Fortunen 7 like ved Vinmonopolet. Han hadde da jobbet en måned i firmaet.

Siste video

Se 30 timers sending oppsummert på 63 sekunder.
Programleiar: Jan Børge Leirvik