Hopp til innhold

Stengte vei for reinflokk - nå jages de med helikopter

Hardangervidda ble stengt for all trafikk for at villreinen ikke skulle forstyrres. Nå skal forskerne jage den samme reinflokken med helikopter og skyte dem med bedøvelsespiler.

villrein

SKAL MERKES: – Uetisk å jage reinflokken med helikopter når de er drektige, mener Anders Vaksdal, som driver fjellstua på Hardangervidda. Bilder er tatt for to uker siden, da reinflokken stengte hele Hardangervidda for trafikk.

Foto: Bjørg Nord

Det er bare to uker siden fjellovergangen på Hardangervidda ble stengt i to døgn på grunn av at den store reinflokken mer eller mindre hadde slått seg ned i veiskulderen.

Årsak: Myndighetene mente at reinen måtte få benytte seg av sin tradisjonelle trekkrute, og ikke bli stresset og forstyrret av trafikken.

Nå godkjenner de samme myndighetene at reinflokken skal jages med helikopter og skytes med bedøvelsespiler, slik at de kan merkes og brukes i forskningens tjeneste.

– Et stort paradoks

Hardangervidda stengt på grunn av reinsdyr

ALDRI SKJEDD FØR: Det er fem år siden Miljødirektoratet og Vegdirektoratet inngikk avtalen om å stenge Riksvei 7 over Hardangervidda når det er behov for å ta hensyn til villreinstammen. Det skjedde for første gang i år.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Det mener Anders Vaksdal, som driver fjellstue på Hardangervidda, er et stort paradoks.

– Det er beint ut uetisk å merke dem så nært opp mot kalving. Det er ingen bønder som jager på dyrene sine mens de er drektige, sier Vaksdal.

Han mener reinen i verste fall kan abortere fostrene de bærer på, dersom stressnivået i dyret blir for høyt.

Merkingen er en del av Norsk institutt for naturforsknings (NINA) årlige merking av villreinstammen på fjellplatået.

Mener kalvene er trygge

Forsker Olav Strand forklarer at merkingen kommer sent i gang i år, grunnet mye uvær i fjellet. Likevel mener han det er fullt forsvarlig for reinen.

– Stegningen av Hardangervidda kom for å sikre at reinen brukte trekkruten sin. De to situasjonene kan ikke sammenliknes. Vi mener at dette skal gå greit, sier Strand til NRK.

I Miljødirektoratet har man heller ikke problemer med at reinen skal jages med helikopter og skytes med bedøvelsespiler så sent på vinteren.

– Regelverket tilsier at merking skal skje mellom 14. januar og ut mars, og vi mener det er trygt selv om reinsdyrene er drektige. Dessuten er det behov for den typen kunnskap som denne merkingen vil gi oss, sier seniorrådgiver Vemund Jahren i Miljødirektoratet.