NRK Meny
Normal

46-åring erkjenner å ha stiftet tre branner

Innrømmer å ha tent på, men forsvareren mener det er Helsevesenet som har sviktet.

– Dette handler mer om psykiatri, enn brannstiftelse. Dette er et menneske som helt klart har hatt behov for hjelp, og som ikke har fått det. Her har helsevesenet sviktet totalt, sier forsvarer Linda Eide til BA.

I dag starter den tre dager lange rettssaken mot den 46 år gamle kvinnen som allerede samme dag som hun tente på tre bygninger i Bergen, innrømmet å ha stått bak.

Siktet etter mordbrannparagrafen

I løpet av ni minutter satte kvinnen fyr på en bygård i Lille Øvregate, Bergen skolemuseum og det fredede kirkebygget St. Jørgen ved Lepramuseet 11. april i fjor.

LES OGSÅ: Tre branner i Bergen sentrum - kvinne har innrømmet brannene

Kvinnen er siktet etter mordbrannparagrafen, og sa seg skyldig i de tre brannene da tiltalen ble lest opp mandag.

Brannene i Bergen sentrum førte til omfattende utrykning og flere gater ble stengt. Det ble satt i gang storstilt evakuering av bebyggelsen i områdene rundt trehusbebyggelsen. Busser ble hentet inn for å frakte de evakuerte til hoteller for overnatting.

– Det ble iverksatt store ressurser fra henholdsvis brann og politi. En rekke andre etater var også involvert i slukking- og evakueringsarbeidet, sa konstituert statsadvokat Benedikte Høgseth i sitt innledningsforedrag.

– Planen var å havne i fengsel

I overkant av to timer tok det brannvesenet å få kontroll på brannene som gjorde skader for 14 millioner kroner.

Alle de tre brannene ble påsatt med hjelp av opptenningsposer. Den siktede forklarte retten at hun var påvirket av alkohol, hasj, lightergass og tabletter, og at bakgrunnen var et desperat ønske om å få psykiatrisk hjelp.

– Jeg så svart på alt; hadde bare to valg. Enten kunne jeg ta livet av meg, eller gjøre noe slik at jeg fikk hjelp. Jeg bestemte meg for det siste, med en plan om å gå til politiet etterpå og så komme i fengsel. Det var mitt mål med ugjerningene. Jeg ville ikke bo på gaten eller i parken. Det var der jeg følte psykiatrien ville ha meg, sa hun ifølge BT i sin forklaring.

Brannane i Bergen sentrum

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik