NRK Meny
Normal

Høyeste overnattingstall på ti år

Både norske og utenlandske turister strømmer til Hordaland som aldri før. Hotellene tjener gode penger på bedre belegg og økte rompriser, men markedet kan bli tøffere.

Bryggen i Bergen

FLEIRE OVERNATTINGER: Fint vær har gjort at flere nordmenn tar ferien i Norge, mener Wenche Salthella i NHO. Her er Bryggen i Bergen under The Tall Ships’ Races.

Foto: Kari Nygard Tvilde

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i juni var 256.268 overnattinger på hoteller og andre overnattingssteder i Hordaland. Det er det høyeste tallet på ti år, og en økning på 22.000 overnattinger, eller 9,4 prosent, fra i fjor.

En stor del av overnattingene er i Bergen, og reiselivsdirektør Ole Warberg sier det går mot en rekordsesong også for sommeren totalt sett.

– Signalet fra bransjen er at det er bra booket inn også i juli og august. I Bergen tror vi på en all time high, slik vi også har hatt tidligere år, sier reiselivsdirektøren.

Flere har utvidet kapasiteten

Ole Warberg

GOD UTVIKLING: Ole Warberg som er reiselivsdirektør sier hotellene i regionen har en god utvikling, med flere rom og bedre pris.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

Tallene viser også at det var flere norske hotellgjester i juni i år enn noen av de ni foregående årene.

– Det er god økonomi i Norge, og det skjer mange ting på kultur- og opplevelsesfronten i Bergen. For utlendingene er det naturen og verdensarven som tiltrekker. Og aktørene er flinke på produktutvikling og markedsføring, sier Warberg.

Flere hoteller i Bergen har allerede utvidet kapasiteten, og mange har planer om økt kapasitet. Likevel er belegget på rommene økende fra i fjor. Det kan imidlertid endre seg.

– Hotellene har hatt en god utvikling med bedre pris på de rommene de selger, noe som er viktig for bransjen. Men det kommer veldig mye ny kapasitet fremover, opp mot 50 prosents økning, så jeg er spent på hva som skjer. Økt kapasitet gir økning i antall overnattinger, men det kan bli en utfordring å fylle rommene, sier Warberg.

Han lister opp syv-åtte hoteller i Bergen som enten bygges eller utvides i disse dager.

– Det er planlagt investeringer på ti milliarder kroner i næringen fra 2013 til 2017, sier Warberg.

– Været slår alltid inn

Wenche Salthella

PLASS TIL FLERE: Været slår inn, og det er plass til flere turister, sier Wenche Salthella i NHO.

Foto: Karoline Kalstveit / NRK

Wenche Salthella som er bransjesjef i NHO Reiseliv synes det er fantastisk å ha en vekst på nesten ti prosent overnattinger.

– Det er formidabelt, og årsaken er helt sikkert det fine været, sier Wenche Salthella som er bransjesjef i NHO Reiseliv.

– Juni var jo en flott måned her, samtidig som at Vestlandet, Hordaland, og ikke minst Bergen har blitt et veldig populært reisemål, sier Salthella.

Det har jo vært enda finere vær i juli, hva tror du statistikken vil vise når vi får de tallene om noen uker?

– Været slår alltid inn på statistikken og når man får så formidabelt fint vær som vi har hatt i juli, så tror jeg nok at tallene fra juli blir veldig hyggelige de også, sier Salthella.

Flere amerikanere

Wenche Salthella sier været har spesielt stor innvirkning på nordmenn, og at dette også kan ha slått inn på statistikken.

– Det er mange som har droppet å ta utenlandsturen, og har heller kost seg i sydenværet vi har hatt her, sier Salthella.

Mange amerikanere velger å ta turen til Norge, og Salthella sier filmen Frost kan være årsaken.

– Det amerikanske markedet har virkelig fått øynene opp for Norge, og man skal ikke se bort fra at filmen Frost kan ha hatt en god innvirkning der, sier hun.

Salthella sier at gode ruteforbindelser og direkteruter også har stor innvirkning på reiselivet, og hun sier også at overnattingssteder i Bergen tåler en mer positiv utvikling.

– Det gjør vi, for vi har stadig en økning på romkapasitet med nye hotell som dukker opp år for år, så vi tåler mer. Uansett kommer det ikke flere enn det er plass til, sier Salthella.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Se kampen fra 1. runde i cupen 18.04.18. Foto/teknikk: Rune Endre Larsen. Kommentator: Sindre Helgheim.