Hopp til innhold

Hver dag kjører 1400 ruspåvirkede bilister gjennom dette krysset

Tenk på det neste gang du kjører over Danmarksplass.

Danmarksplass

Over 25.000 bilister passerer gjennom dette krysset hver dag. 1400 av dem kjører i ruspåvirket tilstand.

Foto: Roy Hilmar Svendsen /NRK

Nylig ble det gjort en såkalt veikantundersøkelse i regi av Folkehelseinstituttet. 11.000 bilførere ble kontrollert og 5,7 prosent av disse kjørte i ruspåvirket tilstand.

Tallet er noenlunde det samme som har blitt avdekket ved tidligere undersøkelser og blir brukt som et tall det opereres med generelt om trafikk.

- Skremmende

Likevel er det skremmende. I alle fall hvis en tar tallene og putter dem inn i en reell setting.

- Det er skremmende å tenke på at vi som kjører lovlig blir utsatt for disse galningene så hyppig. Tallet viser også at vår innsats med trafikkontroller bare må økes. Det er eneste måten å få tatt disse på, sier leder ved trafikkseksjonen sentrum politistasjon, Jan Gunnar Bøe.

125 tatt så langt

Bøe og hans mannskap i Bergen sentrum har hatt en hektisk sommer hva gjelder bilførere i ruspåvirket tilstand.

- Spesielt i juni har vi hatt en økning. Til tross for at aktiviteten faktisk har vært lavere enn den var på samme tidspunkt i fjor med 24 tatte mot 13 i fjor, sier Bøe.

Tallene isolert sett er høye, men de viser også at dette bare er toppen av isfjellet med tanke på hvor mange som faktisk kjører i ruspåvirket tilstand hver dag.

- Så langt i år har vi tatt 125 bilførere i ruspåvirket tilstand.

- Vi hadde noen dramatiske måneder i fjor som gjorde at vi kom opp i 110. I år har vi hatt en jevn økning, sier Bøe.

Rutinerte rus-kjørere

Mange av dem som ferdes i trafikken er «rutinert» i å kjøre i påvirket tilstand. Er dette andre rusmidler enn alkohol, er det ikke alltid disse blir fanget opp.

- Det trengs et ganske trent øye for å se disse bilførerne. Derfor håper jeg vi snart får på plass det nye alkometeret som også slår ut på narkotiske stoffer. Det siste jeg hørte var at dette har blitt testet ut i USA eller England og at resultatene var gode, sier Bøe.

Flest tatt i tettbygde strøk

Tallene på landsbasis viser faktisk en liten nedgang i tallet på rustatte. Men dette har sin helt klare årsak.

- I fjor kontrollerte vi 874.000 bilførere og tok 3050 i ruspåvirket tilstand. I år har vi kontrollert 80.000 færre og tallet på tatte er 2878. Det viser seg også at klart flest blir tatt i tettbygde strøk, forklarer UP-sjef Odd Reidar Humlegård til NRKHordaland.no.

Han er klinkende klar på at hyppige kontroller er den eneste måten å få bukt med problemet på.

- Men den viktigste grunnen til at folk blir tatt er faktisk at politiet tipses av publikum. Det er ikke sosialt akseptabelt å kjøre med promille, sier UP-sjefen.

Flere og flere i pillerus

Veikantundersøkelsen til Folkehelseinstituttet viser også at flere og flere kjører i pillerus, eller er ruset på narkotiske stoffer.

- Bare 0,2 prosent i undersøkelsen, var påvirket av alkohol. 4,5 prosent av legemidler og illegale narkotiske stoffer. Det er bekymringsfullt. En annen ting er at mange eldre mennesker tar sin Valium eller sovemedisin som de har fått foreskrevet av legen, og setter seg i bilen. Her har leger og apoteker et opplysningsarbeid å gjøre, sier Humlegård.