Hopp til innhold

Her forsvinner månen

Snø og skyer snøt mange vestlendinger for synet av måneformørkelsen tirsdag morgen. Men helt nord i Nordhordland var det skyfritt.

Like før klokken 06.30 startet det som vil bli en total måneformørkelse med høydepunkt og den totale formørkelse fra 08.41 til 09.53. Sist det var en total måneformørkelse i Norge var 21. februar i 2008.

Formørkelsen pågår fortsatt og skal være synlig til klokken 11.01.

Bildene over er tatt helt vest i Austrheim i Nordhordland tirsdag morgen av fotograf Aleksander Wiken fra Bergen.

- En spesiell opplevelse

- Det var en spesiell opplevelse. Stort for en fotograf å få ta bilder av noe slikt, sier Wiken til NRK.no.

Wiken og hans far Svein-Jørgen har planlagt fotograferingen av måneformørkelsen i flere dager, og endret sine planer i siste liten på grunn av det dårlige fotoværet.

- Vi har hatt tett kontakt med Storm for å finne den mest egnede plassen. I dag tidlig var vi opprinnelig på vei til Stord, men snudde etter å ha snakket med meteorologen, forteller Wiken.

Tre på linje

En total måneformørkelse skjer når månen, jorden og solen står på rett linje, og jorden blokkerer lysbanen for månen. Den totale formørkelsen pågikk i 73 minutter.

Om to uker, 4. januar, får Norge oppleve den største solformørkelsen i Norge siden 1954. Disse to formørkelsene innleder en spektakulær rekke av himmelfenomener de kommende årene. Frem til mars 2015 får vi oppleve totalt fire solformørkelser, tre totale måneformørkelser og en Venus-passasje.

To verdensbegivenheter kommer

- Venus-passasjen 6. juni 2012 og den totale solformørkelsen på Svalbard 20. mars 2015 er verdensbegivenheter av historiske dimensjoner, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i sin NRK-blogg.