NRK Meny
Normal

Reddet kokk orket ikke forklare seg om forliset

16 i mannskapet fra norskeide «Bulk Jupiter» fremdeles savnet i Sør-Kina-havet. Den overlevende kokken har ikke klart å gi noen forklaring på hva som skjedde da skipet sank.

Bulk Jupiter til sjøes

SANK: Det norskeide skipet «Bulk Jupiter» sank 1. januar utenfor kysten av Vietnam. Den overlevende kokken har så lange ikke klart å la seg intervjue om hva som skjedde.

Foto: Theo Hinrichs / www.shipspottercaptainted.com

– Det har dessverre ikke vært noen utvikling i dag. Det har vært søkt i hele dag og det pågår i full styrke, men ingen er funnet.

Det sier direktør Ketil Andreassen i bergensrederiet Gearbulk. De eier lasteskipet «Bulk Jupiter», som sent på kvelden 1. januar sendte ut nødsignaler før det sank utenfor kysten av Vietnam.

19 fillipinske sjømenn var om bord. En person er funnet i live, to er funnet døde, mens 16 personer fremdeles er savnet.

Kokken fraktet i live til land

I går opplyste rederiet at de fremdeles har håp om å finne mannskapet i live.

Ketil Systad Andreassen

HÅPET LEVER: – Vi håper fremdeles å finne overlevende, sier direktør i det norske rederiet, Ketil Andreassen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Det gjør vi fremdeles, sier Andreassen til NRK i dag, på den tredje dagen med søk etter skipet.

Skipets kokk ble hentet opp av de første båtene som kom til stedet, og er så langt den eneste overlevende fra forliset.

Ifølge vietnamesiske medier har den vietnamesiske redningstjenesten forsøkt å intervjue ham på telefon om hva som skjedde da skipet gikk ned. Den 42 år gamle kokken har ikke klart å avgi en forklaring, og kun sagt at han var sliten, svimmel og at han trengte hvile, ifølge tuoitrenews.vn.

Vi har også snakket med ham flere ganger. Han kom i land for et par timer siden. Nå er han på sykehus og det viktigste er å få ham medisinsk sjekket.Vi må ta vare på ham og sørge for at han har det bra, sier Andreassen i Gearbulk.

– Det er klart forklaringen hans er viktig. Selv om han er kokk, har han vært om bord når dette har skjedd.

Seks skip i søket

Seks skip deltar i leteaksjonen, som er ledet av vietnamesiske myndigheter. I tillegg kommer et av Gearbulks egne skip inn i søket.

– Det er heldigvis bedre vær i dag. Nå nærmer det seg klokken kveld i Vietnam, så det er ikke mye dagslys igjen. Vi søker fortsatt søk og det søket fortsetter utover natten og morgendagen, sier Andreassen.

«Bulk Jupiter» var en såkalt bulk carrier på 56.000 dødvekttonn. Skipet var bygget i 2006 og har vært eid av Gearbulk de fleste av disse årene.