NRK Meny
Normal

Halve veien havnet i fjorden - bygd isolert

To bygder i Vaksdal våknet opp til at bygdens eneste vei var skylt på sjøen. Nå er nesten 30 personer isolert på ubestemt tid.

Utglidning på vei i Vaksdal

SKYLT BORT: Veien inn til bygdene i Vaksdal kommune er skylt vekk over et strekk på nesten 30 meter. Kommunen frykter det vil ta lang tid å reparere.

Foto: Jan-Egil Dyvik / Avisa Hordaland

De to bygdene Trøsvik og Toskedalen i Vaksdal er isolert etter et jordskred sent onsdag kveld. Mellom 20 og 30 personer, blant dem to skolebarn, kommer seg ikke ut på den eneste veien inn til bygdene.

– Hvis innbyggerne skal komme seg ut må de ta båt. Men det er ikke alle som har det i bygden, sier ordfører Eirik Haga i Vaksdal.

Utglidningen skjedde i 23-tiden i går. Da det ble lyst i dag fikk kommunen oversikt over skadene: 25–30 meter av veien har rast ut og sklidd rett ned i fjorden.

Det er sprekker i veien, og kommunen frykter nye ras. Derfor er veien helt stengt et godt stykke i begge retninger.

– Skaper store problemer

– Det er ganske lite av veien som har rast ut, men det skaper store problemer, sier ordfører Haga.

Kommunen skal få geolog til stedet, men det skjer først fredag. Frem til det er all ferdsel på stedet forbudt.

Nå jobbes det med å få plass en midlertidig skyssbåt til beboerne i bygdene, spesielt med tanke på de to skoleelevene.

– Men vi vet ikke hvor omfattende det er, eller hva behovet blir før geologen har vært der, sier ordføreren.

Ras i Vaksdal, vei forsvant

VEIEN FORSVANT: Telefonstolpene som går langs veien har havnet i sjøen sammen med veien, men det er fremdeles telefonforbindelse til bygdene.

Foto: Jan-Egil Dyvik / Avisa Hordaland

– Blir kostbart

Svein Ove Hesjedal er rådgiver for tekniske tjenester i Vaksdal kommune. Han ser for seg et omfattende arbeid for å reparere veien.

– Først må vi få en geologisk vurdering av situasjonen. Så må vi finne en løsning for å reparere veien. Det vil koste penger og ta tid. Vi snakker trolig om måneder, sier Hesjedal.

– Enten må vi bygge opp igjen fundamentet på utsiden av veien, eller så må vi sprenge oss lenger inn i fjellet. Det er arbeid som uansett blir omfattende, sier Hesjedal.

Etter geologens befaring i morgen vil det bli vurdert om det går an å opprette en gangvei på det som er igjen av veien.

– Vi ber folk ha respekt for at veien er stengt. Det er tydelige sprekker i veiene og vi ser på ferdsel som meget farlig inntil geologen har sagt noe, sier Hesjedal.

Dette er andre gang i vinter at en bygd i Vaksdal blir isolert. Gullbrå i Eksingedalen snødde inne i januar og var lenge uten forbindelse med omverden.

Ras i Vaksdal, halve veien borte

BLIR KOSTBART: Kommunen må enten bygge opp fundamentet på ny, eller sprenge ny vei inn i fjellet. Det vil trolig koste kommunen dyrt.

Foto: Jan-Egil Dyvik / Avisa Hordaland

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik