Hopp til innhold

Halloween mer travel enn julekaoset

Halloween er blitt den nye høytiden – også for lekebutikkene. Men nordmenn har dratt markeringen vel langt, mener den amerikanske lekeselgeren Ruben Roman.

Halloween-masker

PÅ KOSTYMEJAKT: Fra venstre, Andreas Bro Matland, Espen Fimland og Christian Kalland på kostymejakt på Rubens skattkammer før halloween.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Siste dag i oktober er allehelgensaften, og den amerikanske halloween er nå blitt mer og mer vanlig å markere rundt om i Norge.

Ruben Roman

FOR MYE GRØSS: Ruben Roman er amerikaner og lekebutikkeier i Norge. Han syns nordmenn har gjort halloween vel mørk og skummel.

Foto: Privat

For lekebutikker rundt om i landet er den nye høytiden blitt en salgsvinner, og denne helgen er det mer travelt enn i rushet før jul for mange.

– Halloween er årets høydepunkt

Ruben Roman som har solgt leketøy i Bergen sentrum siden 1979. Han er selv amerikaner og har de siste årene merket at inntoget av høytiden fra hjemlandet har tatt av.

– Halloween er blitt høydepunktet i året, og det er toppsesong for oss, sier lekebutikkeieren.

Selve allehelgensaften er ikke før neste uke, men allerede denne helgen fylles butikkene av folk som skal ha kostymer til temafester for anledningen.

– Vår omsetning for halloween regner med topper seg nå på lørdag. Den ligger omtrent på samme nivå som første uken i julemåneden, sier Roman.

Ofrer omsetningen – dropper blod

Likevel mener Roman, som har flyttet til Norge fra USA, at han kunne solgt mye mer hvis han hadde tatt inn skumlere kostymer. Men det vil han ikke, for Roman mener nordmenn bruker i overkant mye grøss og blod når vi skal markere den amerikanske høytiden.

– Vi selger for eksempel ikke kostymer med blod. Jeg kledde meg ut som en klovn da jeg feiret halloween i Amerika, der jeg kommer fra. Det viktige var å kle seg ut, ha det gøy og treffe naboer og spise godteri.

Han tror han kunne solgt mer i slutten av oktober om han hadde satses på mer skrekkelige kostymer.

– Men det har med den politikken jeg driver i butikken å gjøre. Vi har ikke så mange gevær og pistoler for barn, og vi har en litt annen holdning til det å kle seg ut.

– Skal være sexy og skummelt

At det er skumle ting som selger, kan konkurrenten litt lenger borti gata bekrefte. Kostymebutikken Witchy Bitchy har solgt kostymer i Bergen i 18 år, og innehaver Henny Arling kan fortelle at det er to ting som gjelder denne helgen:

– Det skal være sexy og skummelt, sier Arling.

Forklaringen på det er at halloween i større grad er blitt plukket av den voksne generasjon, mener hun.

– Mens lekebutikkene gjerne selger kostymer til barn, fokuserer vi litt mer på voksne. I fjor var det for eksempel sexy politikostymer som var mest populært.

– Så er det blitt mer og mer vanlig å sine egne kostymer, så kjøper de for eksempel sminke og slikt her. I dag bruker folk mye mer tid og penger på halloweenkostymene, og dette er den desidert travleste tiden på året, forteller Arling.

Henny Arling

TATT AV: halloween begynte å bli populært for rundt tolv år siden, men har nå tatt helt av, mener Henny Arling, innehaver på Witchy Bitchy i Bergen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Halloween blir feiret på forskjellige måter

Mari Rysst er forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), og hun sier at folk feirer halloween på forskjellige måter.

– Tradisjonen har økt i omfang siden den kom til Norge. Det er veldig forskjellig hvor utbredt den er, og hvordan den blir feiret i ulike miljøer. Noen steder bryr de seg ikke, og andre steder er det omtrent årets morsomste fest.

Rysst mener at det blant annet er handelsstanden og praksisen til enkelte skoler og barnehager som har gjort at halloween har festet seg i Norge.

– Noen tradisjoner kommer som et amerikansk fenomen, men så blir de borte igjen, sier hun. Men halloween har satt seg i større grad enn man gjerne trodde. Det er kanskje en kombinasjon av at handelsstanden reklamerer, og at noen barnehager og skoler kaster seg på.

Halloween-kostymer

TO TING: Det er to ting som gjelder når voksne kler seg ut på halloween: Sexy og skummelt, forteller innehaveren her på Witchy Bitchy i Bergen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Travleste tiden i året

birkemo steffen garder

TRAVELT: Steffen Gaarder i hobbybutikken Birkemo i Stavanger sier halloween er blitt verre enn jul.

Foto: Eirin Larsen / NRK

I Stavanger står Steffen Garder bak disken på hobbybutikken «Birkemo». Han har solgt halloweenkostymer siden 80-tallet.

– Her i byen har vi hatt halloween lenge, på grunn av oljen og amerikanerne. De tok med seg tradisjonen til oss tidlig, og på Birkemo har vi servet dem siden 80-tallet, sier han til NRK.no.

Og salget har økt jevnt siden den gang.

– Det er den travleste tiden vi har i året. Verre enn jul, og alt annet. Men vi er veldig fornøyde med det, da.

Ikke tid til å oppdatere nettsidene

Også i hovedstaden er halloween en god tradisjon for butikker som selger kostymer. Jan Kingel er daglig leder ved «Festmagasinet Standard», som opplyser på sine nettsider at «På grunn av svært stor kundepågang i oktober rekker vi dessverre ikke å oppdatere våre nettsider kontinuerlig».

– Halloween er den største tiden for oss, sier Kingel, til NRK.no. Da har vi høyest omsetning i året.

Kingel mener at interessen for halloween har økt veldig fra 2000 til 2010, men at det nå i ferd med å flate seg ut.

Tilbake på «Rubens skattkammer» i Bergen mener amerikaneren Ruben Roman at vi nordmenn har tatt den amerikanske høytiden vel langt.

– Det er for mye skrekk og gru for min del, sier Roman.

  • Syns du det er for mye grøss med norsk Halloween? Bruk kommentarfeltet under bildet.
Ruben Roman og Anne Gunn Breistein

TRAVLESTE TIDEN: Ruben Roman og Anne Gunn Breistein på Rubens skattkammer opplever et rush av folk som skal handle kostymer denne helgen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK