Gidder ikke vente på kommunen

Foreldre orker ikke vente, bygger omsorgsboliger selv.

Byggeplassen på Horviktunet.

BYGGEPLASS: Snart er 10 handikapboliger i Åsane i Bergen klare for innflytting. De er bygd i privat regi.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

- Det er så mange barn som står på venteliste, kommunene bygger for få, sier prosjektleder Tove Pletten Blindheim i Horviktunet.

Vente i 15 år

Mange er lei av å vente på bolig til sine psykisk utviklingshemmede barn. Ei gruppe foreldre som ikke orket å vente lenger har like godt har satt i gang bygging av 10 handikapboliger på Hordvikneset i Åsane i Bergen.

- Det er veldig spennende.

Hun kan stolt betrakte bygget som reiser seg. Detteskal bli hjemmet til to handikappede døtre. En av dem er psykisk utviklingshemma og en med en alvorlig muskelsykdom.

Tanken på at det kunne ta 15 år på å få døtrene inn i en kommunal bolig var ikke til å holde ut. Derfor gikk hun sammen med andre foreldre og satte i gang bygging på egen hånd.

- Det er mye arbeid, men utrolig kjekt når vi har kommet så langt som nå.

Ingen skam

NRK har tidligere fortalt om 33 år gamle Jannike Teigland som bor hjemme hos godt voksne foreldre. Etter 16 år på venteliste fikk familien et tilbud om en bolig i 2007, men familien takket nei til denne. Årsaken var at de mente den ikke var tilfredsstillende og håpte på et nytt tilbud. Dette har de fremdeles ikke fått.

LES OGSÅ: 33 år og må bo hjemme

Men Bergen kommune skammer seg ikke over situasjonen, og har utsatt bygginga av 31 boliger for psykisk utviklingshemmede. De er nemlig bedre enn andre byer, og har 55 prosent dekning på slike omsorgsboliger.

- Vi vet det er en underdekning, men vi har hatt rekordhøy bygging de siste årene. Vi bygger så raskt vi kan, sier helsebyråd Christine B. Meyer (H).