Gassalarm i Bergen sentrum

Faren er nå over.

Gassalarm i Bergen

Et område med radius på hundre meter er sperret på grunn av gasslekkasje på NSB-terminalen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Gassfaren ble avblåst like før klokken 01.00, natt til lørdag.

Brannvesenet fikk, i samarbeid med Aga, fraktet ut gassflaskene som ramlet ned inne på NSB-terminalen på Nygårdstangen.

Godsterminalområdet er sperret av og Fløyfjellstunnelen er stengt da dette arbeidet pågikk.

Området ble sperret av på nytt

- Vi har gjennomført en innsats med skumlegging og sikring. Vi har stengt en og en flaske og klarert containeren nok til at vi kan si at det foreløpig er sikkert, sa varabrannsjef Karl Otto Nesdal i 17-tiden i dag. Deretter ble gassalarmen avblåst.

Men så ble terminalområdet sperret av på nytt i 21.30-tiden, fredag kveld.

- Brannvesenet har fjernet acetylenflaskene, men de driver fortsatt på med å tappe endel av oksygenflaskene som veltet. Det er fortsatt eksplosjonsfare siden det er gassflasker de har med å gjøre, men den er meget liten, sier operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Asbjørn Andersen i 22.00-tiden, fredag kveld.

Kaos i sentrum

Det hersket fullt kaos i store deler av Bergen sentrum i ettermiddag, da et område med radius på 500 meter ble sperret på grunn av gasslekkasje på NSB-terminalen.

En container inneholdende gassflasker ramlet ned inne på NSB-terminalen på Nygårdstangen. Ulykkesstedet var like under broen mellom Florida sykehus og Fløyfjellstunnelen.

- Hold dere innendørs

- Gassflaskene inneholder acetylengass, og det er meldt at det er noe lekkasje. Derfor har vi sperret av et område med radius på 500 meter rundt stedet. Som en følge av dette er Fløyfjellstunnelen stengt i begge retninger, sa operasjonsleder Oddvar Nordfonn ved Hordaland politidistrikt til nrkhordaland.no i 14-00-tiden.

Containeren inneholdt flasker med både acetylen og oksygen. Acetylen er lett antennelig, og politiet kunne ikke vite sikkert hvilke av flaskene som hadde falt ned. Det viste seg imidlertid at det ikke var acetylen-, men oksygenflaskene det gikk hull på, og det avsperrede ble innsnevret til 100 meter i 16-tiden.

(NB: Saken fortsetter under bildet)

Trafikkmaskin

SPERRET: Uhellet skal ha skjedd på godsterminalen til høyre for broen mellom Fløyfjellstunnelene og Florida.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

- Vi kjører rundt med megafon i området mellom Stadsporten og Sejersbjerget og ber folk holde seg innendørs, og i alle fall ikke gå ut på den siden som vender mot terminalen. De må også lukke vinduene så det ikke kommer gass inn. Vi vet aldri hva som kan skje hvis gassen kommer i kontakt med et stearinlys, sa Nordfonn tidligere i dag.

Ingen åpenbare tennkilder

Strømmen ble kuttet i hele området, noe som blant annet rammet togtrafikken. Bergensbanen ble stengt som en konsekvens av gasslekkasjen. Den er nå åpen igjen.

Meldingen om uhellet kom klokken 13.28, mens gasslekkasjen ble meldt 13.45.

- Hvor stor er faren for eksplosjon?

- Den er ikke veldig stor. Det er ikke tennkilder i nærheten, og dette er en type gass som ikke eksploderer av seg selv, sa Nordfonn like etter uhellet.

Fullstendig kaos

Folk i området ble evakuert, og forbipasserende ble dirigert forbi sperresonen. Alle ambulanser i byen ble bedt om å holde seg ledige hvis mulig, og kjøre i retning sentrum i tilfelle gassen blir antent.

Det rådet fullt kaos i trafikken i og rundt Bergen sentrum på grunn av gasslekkasjen. Trafikken flyter nå greit.

Løvstakktunnelene var stengt, men de ble åpnet igjen for trafikk rundt 15.30.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.