NRK Meny
Normal

– Politiets korrupsjonsanklager ødela min politiske karriere

Høyre-politiker Jan Sverre Stray følte han måtte takke nei til å stille til valg grunnet politiets korrupsjonsanklager. Nå må Stray ut av politikken selv om saken er henlagt.

Jan Sverre Stray, Høyre

TILBAKE: Han trakk seg fra alle politiske verv da politiet kastet ham på glattcelle. Denne uken har Jan Sverre Stray søkt om å få komme tilbake som bystyrerepresentant.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

29. april sitter Jan Sverre Stray igjen på Høyres benk i Bergen bystyre. Etter halvannet år i permisjon på grunn av mistanke om grov korrupsjon, får han nå komme tilbake som folkevalgt.

– Jeg ser frem til å komme tilbake og avslutte perioden i bystyret på en verdig måte, sier Jan Sverre Stray.

Høyre-politikeren tok permisjon fra politikken da han ble satt under politietterforskning høsten 2013. Saken mot ham ble henlagt for to uker siden, fordi statsadvokaten mente politiet ikke hadde gode nok bevis.

Jeg sa nei, fordi jeg ikke ante hvor lenge politisaken ville vare.

Jan Sverre Stray (H)

– Det var ikke jeg som ville ut, men omstendighetene som gjorde at det ble slik, sier han.

Kunne fort tatt gjenvalg

Stray står ikke på Bergen Høyres liste med 73 navn til 2015-valget, men kunne kanskje gjort det.

– Jeg ble kontaktet av nominasjonskomiteen. Jeg sa nei, fordi jeg ikke ante hvor lenge politisaken ville vare. Jeg følte ikke at jeg kunne være politisk aktiv når en eventuell rettssak kunne gå over flere år. Jeg måtte tenke at alt kunne skje, sier han i dag.

LES OGSÅ: Stray skriver bok: – Jeg ble fullstendig smadret

Han forteller at han kunne tenkt seg et videre politisk liv, og at han høyst sannsynlig ville fortsatt uten politisaken hengende over seg.

– Sånn sett har saken vært ødeleggende for min politiske karriere.

Er det urettferdig?

– Det er et beskjedent ord. Det som har skjedd er meningsløst. Vi må forholde oss til realitetene, og det viktigste for meg er at saken er ferdig. Men jeg hadde ingen planer om å avslutte min politiske karriere. Nå ble det satt en stopper for det, og mye ble ødelagt, sier Stray.

– Dessverre ikke noe å gjøre

Gruppeleder Dag Skansen i Bergen Høyre bekrefter at Stray ble kontaktet.

– Men han var bestemt på at han ikke kunne si ja. Vi er glad for at han nå har fått en opptur, og ser at han kan komme tilbake til politikken. Men det er dessverre ikke noe å gjøre med listene som er levert, sier han.

– Løpet er kjørt. Men man kan være politisk aktiv på andre vis, og jeg vil fortsatt gjøre en samfunnsjobb, sier Stray.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik