NRK Meny
Normal

60 mann sto klare da skredalarmen gikk

Skredeksperter fra hele Norge var på Voss da redningsøvelsen ble langt mer realistisk enn de hadde sett for seg: «Fire personer kan være fanget i snøen!»

Snøskred i Myrkdalen på Voss

VAR ALLEREDE PÅ ØVELSE: Store redningsstyrker, inkludert to helikoptre, redningshunder og 60 letemannskaper, var raskt på plass takket være at det allerede var en stor redningsøvelse i området.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Skred i Myrkdalen

LETTET: John Ivar Norheim, daglig leder for Myrkdalen skisenter, er glad for at letemannskapene var så raskt på plass. Tilfeldigvis var det en Røde Kors-øvelse i området da skredalarmen gikk.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Et ekte skred ble utløst i Myrkdalen, like ved området der snøskredeksperter fra hele landet befant seg. På få minutter sto 60 mann og hunder klare til å lete.

– Vi hadde flaks denne gangen!

Storalarm

Politiet fikk melding om skredet klokken 15.08. Skredet gikk utenfor anlegget ved Storebotn, ikke så langt unna Kari Traa-trekket.

Den store leteaksjonen er nå avsluttet etter at snøskredalarmen gikk i Myrkdalen på Voss lørdag ettermiddag. Ingen personer er funnet i rasområdet, som er 25 meter langt og 1,5 meter dypt. Søket ble avsluttet 16.26, får NRK opplyst.

Snøskred i Myrkdalen

VAR ALLEREDE PÅ ØVELSE: Store redningsstyrker, inkludert to helikoptre, redningshunder og 60 letemannskaper, var raskt på plass takket være at det allerede var en stor redningsøvelse i området.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Hell i uhell

– Røde Kors hadde stor skredøvelse på Helgatun i Myrkdalen denne helgen, så vi hadde uvanlig store ressurser tilgjengelig og kom oss igjennom skredområdet veldig raskt. 60 mann og to redningshelikoptre deltok i aksjonen, opplyser områdeleder Gisle Kleppe i Røde Kors til NRK.

Han forteller at man hadde hell i uhell denne gangen. I dag er faregraden satt til nivå 3, som kan gi skred i brattere heng.

– Hadde det vært folk i skredet, så hadde de fått hjelp av de beste folkene i landet!

– Skredet var ganske grunt og i nærheten av løypene. At skredgrupper fra hele landet var her, var jo tilfeldig. Vi er veldig lettet over at ingen ble tatt denne gangen, forteller John Ivar Norheim, daglig leder i Myrkdalen Fjellheiser.

Skred i Myrkdalen

SKREDOMRÅDET: Skredet gikk et stykke utenfor anlegget ved Kari Traa-trekket i Myrkdalen.

Fryktet at fire var tatt

Politiet fikk litt forskjellige meldinger om hvor mange personer som kunne ha blitt tatt av skredet, fra fire til to og ingen.

– Vi fikk først melding om at det kunne være flere personer. Etter hvert tydet mye på at ingen var tatt, men vi valgte å være 100 prosent sikre før vi avsluttet søket. 60 mann har vært med. De kom tidlig inn, som er avgjørende for å redde liv, sier innsatsleder Gisle Anthun til NRK.

Skredet skal ha gått utenfor skiløypene i Myrkdalen. Det ble sett spor inn i skredet, meldte Bergens Tidende.

Det var allerede en stor redningsøvelse i området da raset gikk.

– Alt tilgjengelig redningsmannskap på vei, fra redningshunder og lokale redningsfolk til luftambulansen.

110-sentralen opplyste til NRK klokken 16.30 at de nå har sendt sin redningsgruppe hjem samtidig med at man dimitterer de øvrige redningsmannskapene.

Laster kart, vennligst vent...

GIKK HER: Snøskredet gikk i Kari Traa-trekket på skistedet Myrkdalen på Voss.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste video

Liv Holmefjord og Torbjørn Lorentzen følger 1000-meteren på skøyter i OL fra Fana IL sitt klubbhus på Nesttun i Bergen.
Programleiar: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås