Normal

Får erstatning etter Åsane-drapet

30 år gammel mann ble tiltalt for medvirkning til drapet etter at Jarle Olsen endret forklaring. Nå er han tilkjent millionerstatning.

Åsane-drapet

ÅSTEDET: Øyvind Bjarte Madsen ble skutt i dette huset på Nyborg i Åsane.

Foto: NRK / NRK

Både Jarle Olsen selv og Tor Helge Flaten er dømt for drapet på Øyvind Bjarte Madsen, som ble skutt i sitt eget hjem i Åsane i april 2000. I tillegg ble en medhjelper dømt til åtte års fengsel.

Ble snakket inn i saken

Høsten 2005 endret plutselig Olsen forklaring og hevdet at to tidligere venner av ham var involvert i drapet. De to, den 30 år gamle «fotballspilleren» og en 39 år gammel tidligere dørvakt, ble kort tid etter tiltalt for drapet.

LES OGSÅ: Varsler erstatningssøksmål

I november 2007 ble de begge frikjent i Bergen tingrett, og kjennelsen ble bekreftet av lagmannsretten i mars året etter. Dommerne mente at Jarle Olsen hadde hevnmotiver for å trekke dem inn i saken.

LES OGSÅ: Frikjent for Åsane-drapet

Nå er 30-åringen tilkjent nær én million kroner i erstatning, skriver Bergensavisen . Summen dekker blant annet utgifter til privatetterforsker Ola Thune, som blant annet beviste at 30-åringen ikke kunne ha oppbevart drapsvåpenet.

- Skjev og ufullstendig etterforskning

- Jeg er glad vår klient har fått fullt medhold og at alle hans utgifter for å vise at politiets etterforskning var skjev og ufullstendig må betales av Hordaland politidistrikt, sier advokat John Christian Elden til BA.

Mannen har i tillegg saksøkt Staten ved Justisdepartementet for tapte inntekter og oppreisningserstatning.