NRK Meny
Normal

Fant muskelplager hos mobbeofre

Forskerne ville finne ut hva mobbing gjør med kroppen. De fant muskelspenninger, søvnproblemer og magesmerter.

Over 80 arbeidstagere med bakgrunn som mobbeoffer har deltatt i studien som er gjennomført av Yrkesmedisinsk poliklinikk ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

– Vi ønsket å finne ut hva mobbing gjør med kroppen til en person, sier overlege Kristin Buhaug ved Yrkesmedisinsk avdeling i Helse Bergen til NRK.

Resultatet av studien viser at flertallet av pasientene sliter med store muskelsmerter.

– Personer fra hele landet har deltatt og mange av dem har nedsatt bevegelighet og fleksibilitet. Muskelplager er overrepresentert, sier Buhaug.

Lite forskning

Buhaug og kollegene ved Yrkesmedisinsk avdeling i Helse Bergen har forsket på hvilke effekter mobbing har på arbeidstageres fysiske helse.

– Tidligere studier har fokusert på hvordan mobbing påvirker den psykiske helsen. Vi forsker også på det, men har valgt å fokusere på muskelplager fordi det i veldig liten grad har blitt forsket på.

– Knytter pasientene muskelplagene til mobbeerfaringer?

– Det varierer, sier Buhaug.

Gir kroppslige smerter

Psykolog og professor Kjell Underlid ved Høgskolen i Bergen har skrevet bok etter å ha intervjuet 13 mennesker som har blitt herset med på jobben.

Han mener psykiske og fysiske plager henger tett sammen.

– Hån, forakt, harde personlige angrep og utestenging setter seg i kroppen. Flere av de jeg har snakket med har fått smerter som for eksempel muskelspenninger, hodeverk, søvnproblemer og magesmerter, sier Underlid.

Han sier offer for jobbtrakassering reagerer ulikt.

– Noen blir sinte, redde og triste.

– Påvirket det hvilken grad de fikk fysiske plager?

– Det er vanskelig å svare på, men jeg vil tro at de som reagerte med angst og depresjon fikk flest fysiske plager.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.