Se bilder av eksotiske frukter
- I de land hvor avocadoen dyrkes, brukes den som overgang fra morsmelk til fast føde for babyer, forteller markedsansvarlig i Bama Storkjøkken Bergen, Tor Morten Sivertsen. - Og det er litt vanskelig å definere den, om den er frukt eller grønnsak. Men god er den uansett.
Når du kjøper avocadoen i butikken, klem den forsiktig mellom hendene. En avocado må være moden for at den skal spises, ellers er den dårlig på smak og vanskelig å bearbeide.
Ømfintlig kjøtt
Den er veldig ømfintelig, og tåler ikke å ligge åpen i luft. Da blir den brun og stygg. Det er ikke noe galt med smaken, men den ser ikke så god ut.
- Skallet kan godt være mørk, men det er kjøttet som ikke må eksponeres for luft for lenge, sier Sivertsen.
Kokketips
Et godt kokketips: Om du skal bruke avocado til gjestene på kvelden, så kan du legge den umodne avocadoen i en pose sammen med noen eplebiter. Da modnes den raskt.
Del avocadoen i to, vri bitene fra hverandre, og steinen ligger igjen i den ene delen. Bruk en skarp kniv når du skreller avocadoen.
God i salater
Grill den på steikepannen sammen med skinke og tomat og ha i sandwich, eller som smør på skiven. Brukes i guacamole, i salater, marinert, rå med reker eller andre fisk/skalldyr, grillet, i kalde og varme supper, til fajitas og enchilades.
Sundt fett
Avocadoen har et høyt fettinnhold, men det er flerumettet fettsyrer som du finner i fisk. Den inneholder mye A-, B-, og C-vitaminer.
Og steinen kan brukes som brevvekt.