NRK Meny
Normal

Det blir IKKE fest med skinnvest

Politiet i Bergen vil nekte medlemer av 1-prosentklubber inngang på utesteder hvis de bruker klær som viser klubb-tilhørighet.

Uteliv i Bergen nattestid

UTEN SKINNVEST: Medlemmer av enkelte motorsykkelklubber må feste uten skinnvest i Bergen om politiet får det som de vil.

Foto: JRFoto / Flickr.com / Creative Commons

Skinnvester med enkelte MC-merker blir forbudt på byen i Bergen om politiet får det som de vil. Målet er å bekjempe kriminalitet og vold på byen i helgene.

Det er en annen type vest enn de det festes med i Trøndelag politiet vil ha bort fra bybildet.

– De ønsker å stå utenfor norske lover

MC collage

FEST UTEN VEST: MC-klubber som Hells Angels, Bandidos og Hog Riders kalles 1-prosentklubber.

Foto: Illustrasjon / NRK

– Jeg synes vi skal si at det ikke er tøft å gå med vest på byen her i Bergen, og med det mener vi 1-prosentsvest, sier politioverbetjent Jarle Bjørke.

Dermed kan det bli vanskelig for medlemmer av Hells Angels, Bandidos og Hog Riders å få servering i Bergen.

– 1-prosentmiljøet er den ene prosenten av samfunnet som ønsker å stå utenfor vanlige norske lover og regler. Det bør vi ta på alvor og ikke la dem gå rundt å reklamere for det, sier Bjørke.

Politiet mener det er forbundet med frykt å gå imot Hells Angels, Bandidos og de andre 1-prosentklubbene.

– Folk i taxikø er farligere

Forslaget vekker reaksjoner i MC-miljøet med tilknyttning til 1-prosentklubbene. Organisasjonen Payback jobber mot diskriminering av klubber som Hells Angels og Hog Riders.

– Det er like ille som å nekte en same å gå i samedrakt og en hindu å gå i turban. Folk i taxikø er hundre ganger farligere enn folk i MC-bekledning, mener Atle Jørgensen.

– Sprer frykt

– De representerer noe politiet kjemper i mot. De representerer grov kriminalitet og det ønsker vi at ikke tar del i det vanlige utelivet på byen, sier Bjørke.

Politiet mener klubbene er kriminelle MC-gjenger som sprer unødvendig frykt i byen. De vil at dørvakter på utesteder i Bergen skal stoppe folk som går med klær med merker for disse MC-klubbene.

– Ved å bruke disse merkene, og å kommentere hvilke klubber de tilhører, så skjønner folk hvilket trusselbilde det representerer. Det er situsajoner vi ikke ønsker som en del av det vanlige utelivet. Der skal folk føle seg trygge uansett hvem som går på byen, mener Bjørke.