NRK Meny
Normal

Eline og Olivia vant gjev forskerpris for unge

To unge forskere ville finne ut hva som skjedde med en ukjent norsk minoritet i 1814. I dag fikk de den gjeve Holbergprisen for ungdom.

Vinnere av Holbergprisen i skolen

MÅPENDE VINNERE: Slik reagerte Olivia Høegh-Omdal Paulsen (tv) og Eline Loe Rønvik fra Elvebakken vgs. da de fikk vite at de vant Holbergprisen i skolen.

Foto: Marit Hommedal NTB/scanpix

Overraskede Holberg-pris-vinnere

OVERRASKET: Olivia reagerte slik da de fikk vite at de tok førsteprisen.

Foto: Marit Hommedal NTB/scanpix

– Vi hadde aldri tenkt at vi kunne komme hit da vi startet med dette prosjektet, sa de to unge forskerne Eline Loe Rønvik og Olivia Høegh-Omdal Paulsen.

I formiddag fikk de overrakt prisen og kraftig skryt fra selveste næringsminister Monica Mæland.

De to elevene fra Elvebakken videregående skole i Oslo fikk prisen i konkurranse med 35 andre bidrag fra skoler i hele landet.

Forsket på norsk minoritet

Holbergprisen i skolen er en nasjonal forskningskonkurranse der skolene leverer inn forskningsprosjekt innen samfunnsfag, humaniora, juss og teologi. Vinnerne får 15.000 kroner i pris, mens to andre forskerprosjekt får 10.000 og 5000 kroner.

Michael Cook gir pris til unge forskere

MØTTE VINNEREN: Michael Cook får i dag tildelt Holbergprisen. Men først delte han ut prisen til de to unge forskerne Eline og Olivia.

Foto: Marit Hommedal NTB/scanpix

De to elevene vant for et forskningsprosjekt om minoritetsgruppen kvenene. Den nordnorske folkegruppen kom fra Finland til Norge i det 18. og 19. århundre.

Historien til den lille folkegruppen er lite kjent i Norge, noe de to jentene ville gjøre noe med. Det førte dem helt til topps i forskerkonkurransen.

– Prosjektet viser hvorfor og hvordan nordmenns holdninger til kvenene endret seg her i landet. Det er elegant formidlet med et godt språk, sa Mæland i sin skrytetale til de to vinnerne.

– Oppgaven deres viser også at en kultur kan revitaliseres og bygges opp igjen. Juryen var imponert og har enstemmig konkludert med at de skal belønnes med førsteprisen, la hun til.

– Vi er så overveldet

Eline Loe Rønvik og Olivia Høegh-Omdal Paulsen fikk treffe blant annet vinneren av den store Holbergprisen, Michael Cook, i Bergen i dag.

De to var tydelig overveldet og takket blant andre læreren sin da de hadde fått førsteprisen.

– Det har vært fantastiske dager her og vi har truffet så mange fantastiske mennesker som har vært så inspirerende. Tusen takk til alle, vi er så overveldet, sa de to.

På andre plass kom Luisa van den Bergh, Katrine Jakobsen og Johanne F. Ullestad fra Langhaugen skolen. De skrev et prosjekt om unge voksne som kom alene til Norge som mindreårig.

Tredje plass gikk til Laura Aadland og Silje Rame fra Bergen katedralskole, som forsket på Lego-figurer som bremseklosser for likestilling.

Vinnere av Holbergprisen for unge

GJEVT MØTE: Eline og Olivia fikk møte Michael Cook og næringsminister Monica Mæland.

Foto: Marit Hommedal NTB/scanpix

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.