NRK Meny
Normal

Byrådet vil overta alle skolene i Bergen

Samtidig som skolebyggene i Bergen forfaller vil byrådet nå ha ansvar for ennå flere skoler. – En usedvanlig dårlig ide, mener SVs gruppeleder i Hordaland Fylkesting, Aud Karin Oen.

Harald Victor Hove

MÅ TÅLE KRITIKK: Skolebyråd Harald Victor Hove må tåle skarp kritikk fra både opposisjonen og sine egne etter fremstøtet for å overta de videregåenede skolene i Bergen.

Foto: Stine Mari Sæle / NRK

Dette vil være til fordel for de svakeste elevene.

Skolebyråd Harald Victor Hove (H).

Byrådet i Bergen vil overta alle de videregående skolene i kommunen. Torsdag sendte de et brev til Kommunal- og regionaldepartmentet der de ber om å få overta driften fra Hordaland fylkeskommune.

Forespørselen kan lett tolkes som et skritt i retningen av å gjøre fylkeskommunen overflødig. Nettopp fordi byrådet, og særlig Høyre, ønsker å avvikle fylkeskommunen så fort som overhodet mulig.

Tordner mot fremstøtet

SVs gruppeleder i Hordaland Fylkesting, Aud Karin Oen raser over fremstøtet fra byrådet.

– Dette er en usedvanlig dårlig ide. Forfallet på de skolene kommunen alllerede har ansvar for er enormt. Når de ikke har klart å ta vare på de skolene de har ansvar for, hvordan skal de klare dette i tillegg, spør Oen retorisk.

Aud Karin Oen

REAGERER: SVs gruppeleder i Hordaland Fylkesting, Aud Karin Oen fnyser over byrådets planer. – De vil legge ned fylkeskommunen bit for bit, sier hun.

Foto: Kai Svellingen-Flatekvål

Hun mener forespørselen er et tegn på at byrådet vil forsøke å legge ned Fylkeskommunen bit for bit.

– Jeg synes dette er direkte ufint og veldig lite gjennomtenkt, tordner hun.

Får kritikk fra sine egne

Også fra sine egne må byrådet tåle kritikk. Dan Femoen er høyremann og nestleder i fylkes opplæringsutvalg. Han er skeptisk til sitt eget byråds planer.

– Jeg reagerer på tidspunktet for søknaden. Hordaland Fylkeskommune holder jo nå på med en omfattende skoleplan der det gjøres vesentlige endringer ved de videregående skolene. Jeg mener denne prossesen bør få ro til den er gjennomført, sier Femoen.

Han mener at byrådet burde hatt mer is i magen og avventet en eventuell søknad.

– Regjeringen har jo signalisert en omfattende kommunereform. Jeg tror det hadde vært klokeste å se resultatene av denne før man starter opp et sånt forsøk som byrådet nå gjør.

– Bedre for de svakeste elevene

Men kritkken preller av skolebyråd Harald Victor Hove. Han mener dette er det rette tispunktet for byrådet å overta de videregående skolene på.

– Vi har lenge sett til Oslo og vært misunnelig på at de har kunnet tenke hele utdanninsløpet fra barnehage og ut videregående skole. Det gir muligheter. Vi tror det vil være en fordel med en skoleeier i Bergen, sier Hove.

Han mener det vil bli lettere å redusere frafallet ved skolene og hjelpe svakere elever hvis byrådet for kontroll over alle skolene.

– Det å ha to skoleeiere gjør det krevende for de svakeste elevene å komme seg gjennom de overgangene som er i utdanningssystemet, som foreksempel overgangen fra ungdomsskole til videregående. For dem vil det være en fordel å ha en eier som kan tenke helhetlig om utdanningsløpet, hevder Hove.

Siste video

Liv Holmefjord og Torbjørn Lorentzen følger 1000-meteren på skøyter i OL fra Fana IL sitt klubbhus på Nesttun i Bergen.
Programleiar: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås