NRK Meny
Normal

Sosialbyråden: – Startlån-stopp kan gi flere hjemløse

Fra 1. april strammer regjeringen inn reglene for tildeling av startlån. – Vi skulle gjerne sett dette ugjort, sier sosialbyråd Dag Inge Ulstein i Bergen.

Dag Inge Ulstein

FRYKTER FLERE BOSTEDSLØSE: – Innstrammingen kan gi flere midlertidige botilbud og at føre til flere bostedsløse i byen vår, sier sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) i Bergen.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Regjeringen har vedtatt å stramme inn reglene for tildeling av startlån.

Ordningen, der kommunen deler ut midler via Husbanken, skal hjelpe folk som har vansker med å komme inn på boligmarkedet. Fra 1. april blir nåløyet for å få det billige lånet fra myndighetene trangere.

– Startlånsordningen har økt kraftig de siste årene. Kommunene formidlet samlet startlån for 3,4 milliarder kroner i 2007. I fjor var det steget til nærmere 7 milliarder. Utvliklingen har ikke har vært målrettet mot de gruppene som primært skal løftes frem med ordningen, sier statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet, Per Willy Amundsen (Frp).

– Kan gi flere bostedsløse

Per-Willy Amundsen

STRAMMER INN: Per Willy Amundsen (Frp) og den blå regjeringen gjør det vanskeligere å få startlån.

Byråden for bolig, sosial og områdesatsing i Bergen er ikke fornøyd med vedtaket.

– Vi skulle gjerne sett det ugjort. Det jeg er aller mest engstelig for, er at dette kan gi flere midlertidige botilbud og at føre til flere bostedsløse i byen vår, sier Dag Inge Ulstein (KrF).

Den frykten deles ikke av Amundsen.

– Det mener jeg åpenbart er feil. Jeg vil hevde at det er det stikk motsatte som vil skje. Jeg mener det grepet regjeringen nå gjør virker klargjørende, og tror også at vi når bedre frem til dem som virkelig trenger det. Så jeg er på ingen måte bekymret, sier Amundsen.

– Skal hjelpe dem med langvarige problemer

Han påpeker at endringen skjer i tråd med det den rødgrønne regjeringen foreslo.

– Vi viderefører arbeidet som ble igangsatt av dem. Startlånsordningen skal først og fremst hjelpe personer som har eller forventes å ha langvarige problemer med å finansiere egen bolig, sier Amundsen.

Ulstein i Bergen håper det skal være mulig å få regjeringen til å snu.

– Vi har ikke tenkt å gi oss. Vi vil prøve å ta kontakt igjen, og vise til de negative konsekvensene vi mener denne innstrammingen vil få, sier han.

Siste video

I minst 50 km/t kjører brøytebilen på en gangvei ved E39 som brukes som skolevei.
Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås