NRK Meny
Normal

Brødrene fengslet for fire uker

Nekter fortsatt all skyld for drapet på Trond Kristian Johannessen (35). - De tar kjennelsen med fatning, men er veldig uenige, sier forsvarsadvokatene.

Advokat Steinar Yndestad og advokat Einar Råen i Bergen tingrett

FORSVARET: Brødrenes forsvarere, advokat Steinar Yndestad (t.v.) og advokat Einar Råen, i Bergen tingrett torsdag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Begge de drapssiktede brødrene møtte opp i Bergen tingrett da påtalemyndigheten i dag fremstilte de to for varetektsfengsling.

Rettsmøtet i Bergen tingretts sal 4B startet klokken 12.45, og ble innledet med at retten behandlet og godtok anmodningen fra politiinspektør Svein Erik Krogvold om å føre fengslingsmøtet for lukkede dører. Dermed ble pressen kastet på dør.

Politinspektør Svein Erik Krogvold

AKTOR: Politiinspektør Svein Erik Krogvold.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Årsaken var at påtalemyndigheten og retten mener det vil være uheldig for etterforskningen dersom detaljer fra drapssaken og siktelsen kommer ut. Den endelige kjennelsen, utenom selve slutningen, er også unntatt offentlighet.

- Får se fotball-VM

Først ved 17.30-tiden torsdag ettermiddag var den omfattende kjennelsen klar, og den ga politiet medhold i at det er skjellig grunn til mistanke mot de to brødrene.

Begge ble varetektsfengslet i inntil fire uker, hvorav to uker med full isolasjon. Brødrene tok betekningstid på kjennelsen.

Selv om de to skal holdes isolert i fengselet, kunne politiinspektør Svein Erik Krogvold allerede etter fengslingsmøtet berolige de siktede med at de likevel skal få med seg sommerens store idrettsbegivenhet, fotball-VM, på TV.

- De skal få se sportssendinger, sa Krogvold til NRK.no etter at møtet var over.

Reagerer på «monster»-fremstilling

Advokatene Einar Råen og Steinar Yndestad, som forsvarer henholdsvis 35-åringen og 29-åringen, sier at deres klienter tar fengslingen med fatning.

- De var forberedt på at det ville gå slik, men er veldig uenige i kjennelsen, sier Yndestad til NRK.no.

- Årsaken til at de tar betenkningstid, er at de håper at det i løpet av de kommende 14 dagene vil dukke opp nye opplysninger som kan belyse saken bedre, sier Råen.

35-åringen reagerer også sterkt på at han i media er blitt fremstilt som «et monster» som begår alvorlig kriminalitet når han er ruset.

- Disse historiene er sterkt belastende både for min klient og hans familie, sier Råen.

Fortsetter vitneavhør

De to drapssiktede brødrene møtte begge opp til rettsmøtet. 35-åringen ankom retten i sort t-skjorte, mens 29-åringen stilte i lys skjorte. De to skal ha avgitt forklaring hver for seg, mens den andre var i et annet rom.

I tillegg til at det er fengslingsmøte torsdag, fortsetter politiet avhør av vitner og videre etterforskning av de funnene som er gjort.

– Vi etterforsker dette for fullt, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved volds- og sedelighetsavsnittet.

Nekter straffskyld

Tirsdag ble de to flyttet til Bergen fengsel etter at de ble pågrepet mandag kveld. Onsdag ble brukt til lange avhør av de to.

Montasje Trond Kristian Johannessen

DREPT: Trond Kristian Johannessen ble drept på Gyldenpris fredag 25. juni.

Foto: NRK/politiet

– Vi foretok grundige avhør av dem, men jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på hva som kom frem i de avhørene. Men de nekter befatning med drapet, sier Leganger.

Røper ikke drapsvåpen

Politiet har siden drapet skjedde sagt at det er brukt et stikkvåpen uten at noen har villet utdype hva slags våpen det er snakk om.

– Det er sikret en del materiale, men om drapsvåpenet er blant dette kan vi ikke svare på før dette er grundig undersøkt, sier han.

Hva slags stikkvåpen er det snakk om?

– Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på de detaljene, sier han.