Hopp til innhold

Begraver mammut på Finse

Deretter legger kunstneren ut på «arkeologisk ekspedisjon» for å grave den opp igjen. Les hvorfor!

Mammut

HER ER DEN: Mammuten ble torsdag fraktet til jernbanen i Bergen, hvor den ble kjørt med tog til Finse.

Mammuten er 2,4 meter høy, laget av tre, papp og akvarell og ligger snart begravd i snøen på Hardangervidda. Bak prosjektet står Simon Torssel Lerin (22) fra Sunnemo i Sverige, som for tiden studerer ved Kunsthøgskolen i Bergen. Og forklaringen?

- Helt fra jeg var liten har jeg drømt om å reise på arkeologisk ekspedisjon. Det er en eventyrlyst som fortsatt lever i meg. Og skal jeg være sikker på å finne noe, er det like greit å grave ned noe selv som er lett å finne, sier Lerin til nrkhordaland.no .

Simon Torssel Lerin

KUNSTSTUDENT: Svenske Simon Torssel Lerin (22) har tidligere laget en ponni på samme måte.

SE BILDENE: Klikk på billedgalleri-lenken til venstre for å se flere bilder av svenskens mammut.

Håper på høy nok snø

Torsdag ble mammuten hentet av en lastebil på Kunsthøgskolen i C. Sundts gate i Bergen og fraktet til jernbanestasjonen. Der ble den satt på toget til Finse, hvor den nå står og venter på «pappa» Simon.

- I morgen reiser jeg selv opp til Finse for å grave den ned i snøen. Jeg vet ikke hvor dyp snøen er der oppe, men håper det skal gå fint å finne et sted hvor det er dypt nok. Den skal ligge på siden, så det trenger ikke være to og en halv meter dypt, sier Lerin.

Kunststudenten regner med det vil ta to dager å begrave mammuten. Planen er å legge ut på utgravingsekspedisjon kommende onsdag, hvor målet er å finne mammuten og grave den opp igjen av snøen.

- Vandret hit fra Sibir

- Jeg skal gjøre det første mammutfunnet i Norge, sier svensken stolt.

De fleste mammutene, som var en nær slektning av elefanten, døde for om lag 12.000 år siden. Dyret levde i kalde områder i Europa, Asia og Amerika, og det er funnet støttenner fra mammuter i Gudbrandsdalen.

Les mer om mammuten her (NB: Engelsk tekst)

Lerin har engasjert seg i artens historie, og til og med diktet opp en liten livshistorie for papp- og tredyret sitt.

- Jeg har prøvd å tenke litt på hvor den kan ha kommet fra, og jeg ser for meg at den har vandret helt fra Sibir til Norge før den døde her, sier kunstneren.

- Rodde på fjorden med ponni

Det er ikke første gang 22-åringen tar dyreverdenen i bruk for å uttrykke seg. I fjor høst laget han en ponni over samme lest, i forbindelse med en kunstutstilling på Verftet i Bergen. Da havnet dyret i en liten råbåt.

- Da rodde vi rundt på Byfjorden mens regnet høljet ned. Mye av poenget var at det skulle være en umulig reise, hvor akvarellponnien kjempet en håpløs kamp mot regnet, sier Lerin.