Hopp til innhold

Bare 12 av 50.000 rømte fisk er fanget

BØMLO (NRK): Store vansker med å finne igjen fisken etter Norges største kveiterømming noensinne. Nå må det brukes miniubåter for å lete etter rømlingene.

LETER ETTER FISK: Flere båter har satt garn rundt oppdrettsanlegget til Tubilah AS ved Foldrøyhamn på Bømlo FOTO: Thomas Halleland

Fortvilelsen er stor hos Bømlo-selskapet Tubilah etter at en firedel av all fisken deres forsvant tidligere denne uken. Den rømte fisken har en salgsverdi på godt over fem millioner kroner.

Morlandsø og Moldøen

FORTVILER: Daglig leder i Tubilah, Jan Ove Morlandstø og driftssjef Per Arne Moldøen.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– Dette er som å få et slag i nakken. Sånt skal ikke skje. Nå gjør vi alt vi kan for å redusere skaden, sier Jan Ove Morlandstø.

Han er daglig leder i Tubilah, selskapet som driver det lukkede anlegget for oppdrett av kveite i Sunnhordland.

Har satt ut garn

Kveiten stakk av gjennom en rist som har løsnet og åpnet seg. Flere båter har prøvd å få opp dypvannsfisken med bunngarn, og Fiskeridirektoratet har også profesjonelle fiskere om hjelp i fangsten.

Men hittil har det vist seg svært vanskelig å få rømlingene opp. Natt til torsdag ble det tatt to oppdrettskveiter på garn.

Dermed er det totale antallet fangede fisk oppe i tolv.

– Kveiten går rett til bunns når den rømmer, i motsetning til laks, sier seksjonsleder Leni-Marie Lisæter i Fiskeridirektoratet.

Torsdag ettermiddag setter Tubilah et fjernstyrt undervannsfarkost med kamera, såkalt ROV, inn i letingen.

– Vi håper at de har lagt seg ned på bunnen nær anlegget, sier Morlandstø.

Kveiteoppdrettere Bømlo
Foto: Marte Rommetveit / NRK

– Ikke like alvorlig som lakserømming

Lite tyder heldigvis på at rømmingen vil få noen alvorlige konsekvenser for miljøet. Seniorforsker Birgitta Norberg på Havforskningsinstituttet sier oppdrettskveiten har gode forutsetninger for å klare seg.

– Dette er fisk som stammer fra første generasjons oppdrettsfisk. De er nærmere villfisk genetisk enn det oppdrettslaks er. Derfor er ikke en slik kveiterømming like alvorlig som en lakserømming ville vært, sier hun.

Oppdrett av kveite er en næring som fortsatt er ny og i prøvefasen i Norge, og det er kun fire andre slike oppdrettsanlegg i Norge.

Birgitta Norberg

TROR KVEITEN KLARER SEG: Seniorforsker Birgitta Norberg på Havforskningsinstituttet.

Foto: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet

Alt tyder på at kveiten vil omfavne sin nye tilværelse og aktivt gå i gang med å jakte på mat i havet. Hun tror ikke så mange av dem vil dø.

– De fleste vil nok klare seg og vise naturlig vandreadferd, så det er godt mulig de vil komme seg langt av gårde. Ved kontrollerte utslipp har vi sett at rømt kveite er blitt funnet igjen så langt borte som Hirtshals i Danmark og Grimsby i England, sier Norberg.

Oppdretter: – Håper vi skal klare oss

Derimot vil rømmingen utvilsomt få økonomiske konsekvenser for Tubilah. Morlandstø sier fem millioner i tap er et forsiktig anslag.

– På kort sikt får det ikke så store konsekvenser, men vi vil få et hull både i slakting og likviditet en stund frem i tid, sier han.

Selskapet er forsikret, men Morlandstø regner ikke med å få dekket inn den totale verdien på all rømt fisk.

– Dette blir en stor hump i veien for oss, men jeg håper vi skal klare oss, sier han.