Alle fem er berget opp av seilbåten

Seilbåten hadde brukket mast og tok inn vann utenfor Bergen. – To av mennene er lettere skadet, sier redningslederen.

Magnus Zaremba

«MAGNUS ZAREMBA»: Det skal være den 18 meter lange seilbåten som har kantret, ifølge Aftenposten. Seilbåten har blitt brukt til forskning tidligere, men HRS har ingen opplysninger om hva oppdraget til mannskapet var, da de kom utfor storm ved vestlandskysten.

Foto: Magnus Zaremba

SISTE KL 23:00: Alle fem personer er nå berget ut av båten ved hjelp av redningshelikoptre. To av dem har lettere skader, og vil få hjelp av ambulanse på Sola.

Laster Twitter-innhold

En redningsaksjon ble satt i gang etter at en polsk seilbåt kom ut for storm utenfor Bergen.

Mannskapet varslet selv at de trenger hjelp, like etter klokken 19.00. Den polskregistrerte båten havnet i vind opp mot full storm i styrke, vest for Sotra.

– Masten på båten knakk av, og båten tippet rundt flere ganger. Den begynte å ta inn noe vann, og det var en alvorlig situasjon, sier redningsleder Asbjørn Viste til NRK.no.

Med 11 meter høye bølger på stedet, var det vanskelig for fartøy å ta seg fram. To redningshelikoptere ble sendt fra Florø og Sola. De kom fram nærmere klokken 21.30.

Alle fem berget

Klokken 22.45 var alle fem berget ut av seilbåten og ble fraktet i retning Sola.

– To av dem er lettere skadet, og vi har bestilt ambulanse. De lander nå ved flyplassen på Sola nærmere 23.30, sier Viste.

Det var den 18 meter lange seilbåten «Magnus Zaremba» som kantret. Båten har blitt brukt til å samle inn forskningsmateriale.

– Den båten seiler nå sin egen sjø. Kystvaktskipet Ålesund kommer til å se om de kan ta med seg båten inn til Bergen, det vil skje i løpet av morgendagen i så tilfelle, sier Viste.

Laster kart, vennligst vent...

VEST FOR SOTRA: Båten er rundt 50 nautiske mil vest for Sotra utenfor Bergen. Det skal være liten til full storm i området, og svært vanskelig sjø å manøvrere.

– Nødsambandet er blokkert

HRS for Sør-Norge ble kalt ut til nærmere 15 oppdrag i dag, med skigåere på fjellet og båter på sjøen. Storm og uvær har gjort dagen svært travel.

– I tillegg var det blokkeringer på nødsambandet vi er avhengige av for å kunne kommunisere, sier Viste.

Det er kanal 16, Telenor sitt nødsamband på sjøen, som ikke fungerer for øyeblikket.

– Noen på sjøen er litt ivrige og holder knappen inne. Det blokkerer sambandet og gjør arbeidet litt mer komplisert, sier redningslederen.