NRK Meny
Normal

Advarer mot å røyke e-sigaretter

E-sigaretter uten nikotin kan være kreftfremkallende, mener lungelege. Han advarer unge mot å røyke slike sigaretter. Cesar Fossen (21) håper det er sunnere enn vanlig røyk.

Cesar Fossen

DRAGON'S BREATH: Cesar Fossen viser fram kunstene han kan gjøre med dampen fra e-sigaretten. Denne kalles 'dragon's breath'.

Foto: Mette Anthun

– Jeg bruker veldig mye tid på det og er ute etter de største, gøyeste skyene og prøver å få til de fleste triksene, sier Cesar Fossen (21).

Han har drevet med det som kalles vaping i tre år. Vaping er røyking av e-sigaretter der man gjør forskjellige triks med dampen. Fossen mikser sin egen væske som han har i e-sigaretten, og er ikke bekymret for eventuelle helseskader ved dampingen.

– Det kan hende det er farlig, men det er i alle fall bedre enn å røyke vanlige sigaretter, sier han.

Kan være kreftfremkallende

Stadig flere røyker e-sigaretter. Dampshop, den største leverandøren i Norge, som selger utstyr og væske til e-sigaretter på nettet har opplevd en tredobling i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Sørensen tobakk i Bergen opplever den samme økningen.

Det bekymrer Per Bakke, professor i lungemedisin ved Universitetet i Bergen da det så langt er få forskningsresultater å vise til.

– Jeg vil advare unge mot å begynne med dette. Vi vet foreløpig ikke så mye om risikoen ved bruk av e-sigaretter. De studiene vi har er kun korttidstudier på noen måneder til et par år. Men langtidseffekten på lungene har vi nesten ingen data på, forteller han.

E-røyk

TREDOBLING: Stadig flere røyker e-sigaretter. Det er en tredobling i salg av e-røyk i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Ikke bra for lungene våre

Bakke sier det finnes hundrevis av forskjellige e-sigaretter og tusenvis av forskjellige stoffer i dem. Og at de ikke er bra for lungene våre. Han er bekymret over at så mange unge nå kjøper e-sigaretter på nettet uten at de vet konsekvensene av bruken.

E-sigaretten var opprinnelig ment til røykere for å slutte og røyke, men det finnes andre alternativer som fungerer bedre, ifølge professoren.

Foreløpig er kun elektroniske sigaretter uten nikotin lov å selge i norske butikker.

E-sigarett

HELSEFARLIG: Bruk av e-sigaretter ikke er uten helserisiko, verken for e-røykeren eller personer i nærheten, ifølge Folkehelseinstituttet.

Foto: Mike Segar

Helseskadelig personer i nærheten

Også Folkehelseinstituttet har foretatt en risikovurdering av bruk av e-sigaretter. Konklusjonen til Folkehelseinstituttet er at «bruk av e-sigaretter ikke er uten helserisiko, verken for e-røykeren eller personer i nærheten. Helserisikoen er imidlertid mindre enn ved røyking, særlig gjelder dette kreftrisiko».

– Dampen fra e-sigaretter inneholder så mye nikotin at personer i nærheten kan få i seg samme mengde som ved passiv tobakksrøyking, skriver Folkehelseinstituttet på egne sider.

De påpeker samtidig at e-sigaretter er mindre skadelig enn tobakksrøyking, og at man ved å bytte ut tobakksrøyk med e-sigaretter kan redusere risikoen for kreft.

Cesar Fossen kommer til å fortsette med vaping.

– Forhåpentligvis så er det sunnere enn å røyke, sier han.

I dag omfattes ikke e-sigaretter av røykeloven, så det er opp til hver enkelt eier eller styrer av et lokale å tillate eller forby bruken av dem.

Siste video

Da Tony Martin syklet opp Fløyen grep politiet inn mot en tilskuer som kom for nærme.
Vi flyttet studioet vårt ned til sentrum i anledning sykkel-VM
Opp mot 15.000 publikummere fant veien til Fløyen i Bergen under dagens temporitt.