13 prosent av Norges befolkning røykte hver eneste dag i 2015. I 2014 var tallet nøyaktig det samme, ifølge Røykevaneundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå, som ble publisert i dag.
Norske helsemyndigheter har de siste årene prøvd å for å få nordmenn til å stumpe røyken og kaste snusboksen. Men etter mange år med drastisk nedgang i andelen dagligrøykere, har det nå flatet ut.
Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Graf: Tobakkvaner bland nordmenn 2008-2015» i nytt vindu
– Vanskelig å få de til å slutte
RUSFORSKER: Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo.
Foto: Gunnar Sakshaug / NRK– Vi har jo hatt en ganske god utvikling i flere tiår, men det ser ut til at det er vanskelig å få de 13 prosentene som fortsatt røyker til å kutte ut, sier rusforsker Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo.
Han viser til forskning på de som røyker daglig. Mange av dem har lav utdanning og er oftere i en sårbar situasjon.
– Jeg tror denne gruppen blir mindre påvirket av vanlige type tiltak som skremselsvideoer og prisregulering, sier Pedersen.
Flere unge jenter snuser
Selv om andelen røykere har flatet ut, har mye skjedd de siste 40 årene. Da målingene til SSB startet i 1973 var det 42 prosent av befolkningen som røykte daglig. 40 år seinere har røykerne blitt dramatisk færre: 13 prosent. Og det er kun 4 prosent av de unge som røyker daglig.
Samtidig har andelen snusere har gått kraftig opp. I 2008 snuste 6 prosent av befolkningen, mens tallet i fjor var oppe i 10 prosent.
NYE PAKKER: Slik skal de nye pakkene se ut om helseministeren får det som han ønsker.
Økningen er stor blant unge jenter: fra 6 prosent i 2008 til over det dobbelte i fjor: 13 prosent av norske kvinner mellom 16 og 24 år snuser.
– Vi er nødt til å få bedre resultater på dette området, sier helseminister Bent Høie (H).
I fjor varslet han at han vil ha standardiserte snusbokser og sigarettpakninger, for å hindre unge i å bli fristet til å begynne.
– Vi foreslår også å åpne for salg av e-sigaretter i Norge. Det kan være en måte å flytte folk over fra sigaretter til et mindre skadelig produkt, sier Høie.
Skremselskampanjer
Helsemyndighetene har i mange år forsøkt å få folk til å slutte med tobakk, og hindre unge i å begynne.
I 2012 lanserte Helsedirektoratet skrekkvideoer som skulle vise skadene røyking gir på kroppen. Men antirøykekampanjen i 2012 viste svært små effekter, ifølge en studie fra Statens institutt for rusmiddelforskning.
– Vi er nødt til å tenke nytt for å få folk til å slutte. Å bruke e-sigaretter og snus som virkemiddel kan være en løsning, mener Willy Pedersen.
- Les også:
SKREKKAMPANJE: I 2003 lanserte Helsedirektoratet en kampanje med bilder av tjære i svarte, oppskårede lunger og ødelagte hjerner.
Foto: NTB scanpix