– Personkonflikt kostet Bakke jobben

På et møte søndag kveld skal byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) ha gitt kulturbyråd Gunnar Bakke (Frp) klar beskjed om at han ikke lenger hadde hennes tillit.

Gunnar Bakke

HADDE IKKE LENGER TILLIT: Bergens tidligere ordfører, Gunnar Bakke, gikk av som byens kulturbyråd natt til mandag.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Etter det NRK kjenner til, skal Bakke og byrådslederen ha hatt samarbeidsproblemer over lengre tid. Gunnar Bakkes opptreden i saken om Fremskrittspartiets nye forslag til bybanetrasé til Åsane kan ha vært dråpen som fikk begeret til å flyte over for byrådslederen.

– Dette er et forhold mellom Gunnar Bakke og byrådslederen, og det er snakk om et samarbeidsproblem, slik vi har forstått det. Vi vet ikke så mye mer, det blir bare spekulasjoner, sier Fremskrittspartiets gruppeleder i bystyret i Bergen, Tor Woldseth, til NRK.

Tor Woldseth trist og overrasket etter Gunnar Bakkes avgang.

TRIST: Frps gruppeleder i bystyret, Tor Woldseth, sier han er trist over at Gunnar Bakke har valgt å trekke seg som byråd.

Overrumplet koalisjonspartnerne

Den siste uken har det stormet i gangene på rådhuset, etter at Frp tirsdag i forrige uke la frem sitt nye forslag til bybanetrasé mellom Bergen sentrum og Åsane, hvor banen er foreslått å gå inn i tunnel enten ved Bergen katedralskole eller gjennom en allerede eksisterende fjellhall i Heggebakken.

Ragnhild Stolt-Nielsen

TAR OVER SELV: Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen tar selv over Bakkes oppgaver inntil videre.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Det nye traséforslaget, som ble lagt fram i forrige uke, kom totalt uventet på de to andre partiene i byrådskoalisjonen. NRK vet at det både i Høyre og Kristelig folkeparti har vært kraftige reaksjoner på at Frp lanserte forslaget, ledsaget av en egenbestilt konsulentrapport , uten å orientere samarbeidspartiene i forkant.

LES MER: Byrådet visste ikke om Frps egenrapport | Her vil ikke fylkesordføreren ha Bybanen

Orienterte Aps gruppeleder

Tunnelalternativet ble frontet av leder for Bergen Frp, Eiler Macody Lund. Kulturbyråd Gunnar Bakke var orientert om forslaget, men verken byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) gruppeleder Dag Skansen i Høyre eller gruppeleder Marita Moltu i KrF visste om rapporten.

Frps egen finansbyråd, Liv Røssland, hevder hardnakket at heller ikke hun ikke var orientert.

Det var derimot Arbeiderpartiets gruppeleder Harald Schjelderup. Ap og Frp har nemlig funnet hverandre i spørsmålet om bybanetraséen til Åsane. Begge partiene ønsker å legge banen i tunnel gjennom en del av sentrum for å skåne Bryggen.

Ble oppfattet som illojalt

Harald Schjelderup

TUNNELKOMPIS: Harald Schjelderup og Arbeiderpartiet støtter Frp-alternativet til trasé over Bryggen.

Foto: NRK

Onsdag vedgikk Frps gruppeleder Tor Woldseth at rapporten vakte oppsikt på rådhuset.

– De var jo litt forundret, og det kan jeg jo godt forstå. Dette er jo blitt en betent sak, sa Woldseth til NRK.

LES OGSÅ: Avviste selv bybaneforslaget de laget for Frp

NRK kjenner til at mange i de to andre partiene oppfatter det som illojalt mot byrådet at Frp bestilte sin helt egen rapport.

Høyre og Krf skal også ha reagert sterkt på at Gunnar Bakke ikke orienterte byrådslederen om det nye forslaget før det ble presentert av Eiler Macody Lund.

Gikk av med umiddelbar virkning

Søndag kveld var det et møte mellom kulturbyråd Gunnar Bakke og byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen. Etter det NRK kjenner til, var temaene for møtet den pågående konflikten og spørsmålet om Gunnar Bakke kunne fortsette i byrådet.

De to skal lenge ha hatt utfordringer i samarbeidet, og tilliten mellom de to skal ha vært tynnslitt. Forrige ukes soloutspill fra Frp og det angivelige hemmeligholdet fra Bakke overfor resten av byrådet kan ha vært dråpen som har gjort et videre samarbeid umulig.

Noen timer etter møtet, like over midnatt, gikk Gunnar Bakke ut med følgende melding:

«Jeg har i dag valgt å fratre som byråd med umiddelbar virkning med bakgrunn i uenighet om veivalg knyttet til konkrete saker.»

Utsatt en rekke ganger

Byutviklingsbyråd Filip Rygg (KrF), som selv vil ha bybanen i dagslys over Bryggen, forsikret i forrige uke at Frps nye tunnelforslag vil bli tatt med i den samlede vurderingen. Trasévalget har allerede vært utsatt en rekke ganger. Byrådet har avventet å legge frem sin innstilling til etter påske.

Bybanen langs Bryggen

STOR UENIGHET: Partiene i Bergen krangler så fillene fyker om Bybanen til Åsane skal gå i dagslys over Bryggen eller i tunnel.

Foto: Norconsult/Bergen kommune