Hopp til innhold

– Vår psykiske helse påvirkes av sosiale medier

Manglende åpenhet i samfunnet fører til psykiske helseplager, mener initiativtakerne til verdensdagen for psykiske helse som markeres i dag.

fem ungdommmer med iphone i hånda

Sosiale medier har blitt en naturlig del av vår hverdag, noe som fører til at vi stadig sammenligner oss selv med andre.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Vi må arbeide for et ærligere samfunn, sier Gro Kannelønning, fylkeskontakt i Hordaland.

Vil ha mer fokus på psykisk helse

Gro Kannelønning mener viktig å fortelle at man har en dårlig dag.

Foto: verdensdagen.no

Folkehelsekampanjen oppfordrer folk til å være ærlige og derfor har dette blitt årets kampanjenavn «Se hverandre – kast maska!»

– Fokus i år er egenverdi og handler om at det skal være lov å ha riper i lakken. Vi har spesielt sett på hvilken påvirkning sosiale medier har fått, sier Kannelønning.

LES OGSÅ: Undersøkelse: Mest mobbing via Snapchat

Sosiale medier får stadig større plass i livene vår, og folk deler alt fra den sunne frokosten, den perfekte familien og de mange treningsøktene. Fylkeskontakten mener at det har blitt et større press på å være perfekt.

– Jeg vil oppfordre folk til å være åpne og ærlige. Det er lov å fortelle om man har en dårlig dag, sier hun.

Dårlig selvbilde

Psykologspesialist Svein Øverland har tidligere uttalt til NRK at sosiale medier kan virke negativt på vår psykiske helse.

Svein Øverland

Psykologspesialist Svein Øverland mener flere må ta del i hva som skjer på sosiale medier.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Hvis du er sårbar, kan sosiale medier fungere negativt. Alle sammenligner seg med andre, og på sosiale medier vil det alltid være noen som er penere og smartere enn deg. Noen virker helt perfekte på nettet, og det kan gi deg følelsen av at du selv er mislykket, sier Øvreland.

LES OGSÅ: Kastet maska og slo ring om skolen

Øverland mener også at psykiatri og psykisk helsevern burde sette seg mer inn i hva som skjer på sosiale medier

– Mange tar ikke del i det som skjer i sosiale medier. Psykologer burde kunne mer enn bare navnet på Instagram. De bør få en oversikt over hva som skjer der ute, sier psykologspesialisten.

Manglende kunnskap

Fylkeskontakten Gro Kannelønning mener det er manglende kunnskap blant befolkningen når det kommer til vår psykiske helse.

– Folk er redd for å bli dømt, og det viser viktigheten av denne opplysningskampanjen som foregår over hele verden og ikke bare i Norge, sier hun.

Hun oppfordrer folk til å lese mellom linjene slik at de kan forstå at det ikke finnes noe perfekt liv eller hjem.

– Jeg har egentlig lyst til å svare nei til spørsmålet om sosiale medier påvirker vår helse, men jeg må dessverre svare ja, sier Kannelønning.

LES OGSÅ: – Vi avslører mer om oss selv