Hopp til innhold

– Vanskelig å tette alle smutthull

Politiet frykter villmannskjøringen ved Askøybroen skal føre til alvorlige ulykker, og trapper opp kontrollvirksomheten. De vil ikke kritisere vegvesenet for at kjøringen er mulig.

Askøybroen

VIL SLIPPE DENNE: Vegvesenet, lensmannen og ordføreren på Askøy reagerer sterkt på villmannskjøring for å slippe unna den nye bomringen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Politiet har hatt flere kontroller for å avdekke den livsfarlige kjøringen det er meldt om ved Askøybroen. Men så langt er ingen tatt i forsøk på å unnslippe bompengene.

Det er jo gjerne når det er mindre trafikk, om kvelden og natten, at noen blir fristet.

Kjell-Bjørn Heggøy, politioverbetjent

– Vi har hatt noen stikkontroller, men patruljene har ikke avdekket noe så langt. Vi har stått der litt på morgenen, men det er jo gjerne når det er mindre trafikk, om kvelden og natten, at noen blir fristet, sier politioverbetjent Kjell-Bjørn Heggøy ved Askøy, Sotra og Øygarden lensmannsdistrikt.

Mandag, to dager etter at de fire bomstasjonene åpnet på Askøy, hadde politiet fått flere meldinger om at bilister krysset dobbel sperrelinje og kjørte mot kjøreretningen for å spare de 22 kronene det koster å passere.

Lensmann Helge Stave karakteriserer kjøringen som «horribel», mens ordfører Siv Høgtun kaller det katastrofalt at folk «utsetter seg selv og andre for stor fare for å spare 22 kroner».

Legger seg i motsatt felt ved andre stasjoner

Heggøy forteller at det ikke har kommet nye meldinger om farlig kjøring det siste døgnet.

– Jeg håper det hjelper at vi har fått litt fokus på det, og at vi har hatt kontroller. Vi har vært der to ganger de to siste dagene, og kommer til å ha fokus på det videre, sier overbetjenten.

Politiet har også fått meldinger om ulovlig kjøring ved bomstasjonene andre steder på øyen.

– Der legger bilene seg over i motsatt felt ved bomstasjonene. Det er ikke så farlig som det som foregår ved broen, men vi håper det blir slutt på det. Det er jo også satt opp kameraer der som gjør at de må betale uansett, sier Heggøy.

– Førers ansvar å følge Vegtrafikkloven

Askøybroen

KRYSSER VEIEN: Politiet har fått meldinger om at biler som kommer fra Kleppestø velger veien til venstre i bildet og tar en u-sving opp på broen, eller velger veien oppe til høyre i bildet, kjører mot trafikken på avkjøringsrampen og tar en u-sving opp på broen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Vegvesenet planlegger trafikktellinger på Askøy for å kartlegge endringer i kjøremønsteret etter at bomringen åpnet.

– Bomringen er ganske ny, og både vi og vegvesenet vil avvente litt før vi ser på eventuelle tiltak. Så langt har vegvesenet sagt at de vurderer å skilte forbud mot u-sving ved broen. Det blir på mange måter smør på flesk, siden det allerede er dobbel sperrelinje der, men det blir jo enda et signal om at dette er ulovlig, sier Heggøy.

Vegvesenet sa mandag til NRK at de fryktet denne typen kjøring før bomringen åpnet. Men politiet vil ikke kritisere vegvesenet for løsningen som gjør villmannskjøringen mulig.

– Det er vanskelig å tette alle smutthull. Når det var bompenger på Askøybroen så vi jo også at folk tok u-svinger for å unnslippe, og jeg vet ikke hvor lett slikt er å fange opp. Når alt kommer til alt, er det jo også førers ansvar å følge Vegtrafikkloven, sier Heggøy.

Ole Henning Davik, vegvesenets prosjektleder for Askøypakken, bekrefter at forsterket skilting kan være et alternativ.

– Vi vurderer flere merkingstiltak, men vi avventer litt for å se hvordan det utvikler seg. Vi vil prøve å kartlegge litt mer hvor mange som faktisk kjører slik. Vi håper jo at folk vurderer dette en gang til før de gjør det, når de skjønner hvor store konsekvensene kan bli, sier Davik.

– Bompengene går jo til et godt formål

Anmeldelse venter for bilister som blir tatt i forsøk på å unnslippe bompengene, og samtidig forstyrrer eller hindrer annen trafikk.

Bompengene går jo til et godt formål; å få tryggere og bedre veier på Askøy.

Kjell-Bjørn Heggøy, politioverbetjent

– Hvis det medfører høy risiko, eller gir materiell skade eller personskade, så blir nok førerkortbeslag reaksjonen, sier overbetjenten.

Han synes lite om at bilister risikerer skade på seg selv og andre for å spare noen kroner.

– Jeg synes jo ikke det er bra i det hele tatt. De utsetter seg selv og andre for farlige situasjoner. Bompengene går jo til et godt formål; å få tryggere og bedre veier på Askøy, sier overbetjenten.